03/16/13 23:14
(http://www.klassa.bg/)

Потвърдиха автентичността на цигулка, свирила при потъването на Титаник

Автентичността на цигулка, свирила при потъването на "Титаник" и събирала прах на таван в Бридлингтън, Великобритания, преди да бъде намерена, е потвърдена от експерти, пише в. "Дейли експрес".Историците дълго време са смятали, че инструментът от палисандрово дърво е безвъзвратно изгубен в трагедията с потъналия през 1912 г. кораб, в която заедно с 1500 души загива и 34-годишният му собственик Уолас Хартли. Хартли си акомпанира на цигулката, докато с останалите музиканти свирят химна Nearer, My God, To Thee при потъването на "Титаник".
Мистерия обгръща съдбата на инструмента, след като той не е открит сред принадлежностите, намерени заедно с удавеното тяло на Хартли.През 2006 г. обаче синът на любителка музикантка, чиито имена не се споменават, заявява, че е открил цигулката на тавана в дома на покойната си майка в Бридлингтън.Смята се, че жената е получила инструмента от своя учител по музика, който е имал връзки с местния клон на организацията Армия на спасението.
Цигулката е предадена на организацията след смъртта на Мария Робинсън през 1939 г. Робинсън е годеницата на Уолас Хартли, която му подарява инструмента за годежа. След седем години старателни проучвания експертите сега потвърждават, че цигулката, намерена в калъф с инициалите на собственика й, наистина е същата, на която Уолас Хартли свири при потъването на "Титаник". Анрю Олдридж от аукционна къща "Хенли Олдридж и син", организирала търгове за принадлежности от потъналия кораб, казва: "Посветихме последните седем години на събирането на доказателства за автентичността на инструмента и можем да кажем без всякакво съмнение, че това е цигулката, на която Хартли свири на "Титаник". Това е един от най-значимите артефакти, свързани с трагичната история, и вероятно най-ценният".

Откритието потвърждава вестникарска публикация от времето на трагедията, според която тялото на Уолас Хартли е намерено с привързания към спасителната му жилетка инструмент в калъф.
Цигулката след това е върната на Мария Робинсън. Автентичният инструмент, оценен на шестцифрена сума, ще бъде изложен в края на месеца в кметството на Белфаст, където е построен "Титаник".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване