03/17/13 14:56
(http://www.klassa.bg/)

Йенс Вайдман: Италия засега да не разчита на помощ от ЕЦБ

Италия не трябва да разчита на помощ от Европейската централна банка, ако има повишение на цената на италианския дълг (на лихвите по дълга). Което пък би било резултат от постоянното говорене за отказ от настоящите реформи или за излизане от еврозоната, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Бундесбанк Йенс Вайдман за немското списание „Фокус“.

По думите му ако водещите италиански политици говорят за отказ от реформите или за изтегляне на Италия от еврото и впоследствие лихвените проценти на италианските държавни облигации се повишат, това не може и не трябва да бъде причина за интервенция (намеса) на централната банка, обясни Вайдман.

ЕЦБ има механизъм за покупки на държавни облигации на закъсали страни-членки от еврозоната, за да помогне за понижение на разходите по държавните заеми (за понижение на лихвите на дълговите книжа), но тези държави първо трябва да подпишат санкционираща Европейска спасителна програма с редица мерки на строги икономии и структурни реформи.

Италианските политици провеждат серия консултации през последните дни в опит за разрешаване на политическата безизходица, която се получи след проведените в края на февруари парламентарни избори. Политическата несигурност междувременно доведе до слабо търсене на емитирания от Италия нов държавен на 13 март.

Що се отнася до дълговата криза в еврозоната, шефът на Бундесбанк Вайдман се изказва и против впечатлението, че кризата е приключила. Според него само поради неотдавнашното подобрение на финансовите пазари не може да се стига до „самодоволство“, което е "измамно и проблемно".

Винаги сме подчертавали, че кризата с еврото не е приключила, докато не бъдат разрешени структурните проблеми и най-вече липсата на конкурентоспособност и оставащата висока държавна задлъжнялост, заяви още той пред немското списание „Фокус“. Не трябва да има никакво съмнение, че ние отново ще затегнем паричната политика в даден момент, посочи Вайдман, визирайки бъдещо повишаване от ЕЦБ на основната лихва за еврозоната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване