03/17/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

“Принц от народа” и предпазлив бюрократ ще ръководят Китай

ДПА

Президентът Си Цзинпин

Откакто през ноември Си Цзинпин пое ръководството на управляващата Комунистическа пария, той бе представян в държавните медии като “човек на народа”, следващ общата “Китайска мечта” за национална сила и просперитет.

Партията очаква Си да надзирава още едно десетилетие на прагматично, бюрократично и колективно ръководство на предпазливите икономически и политически реформи в Китай.

“Ако се дистанцираш от народа, ако се дистанцираш от колективното управление, няма да постигнеш нищо”, каза Си през 2000 г. в едно от редките си интервюта, докато все още заемаше поста на губернатор на проспериращата югоизточна провинция Фуцзиан.

“Това е истинската сила на членовете на Комунистическата партия. Те поддържат духа на колективизма”, каза Си.

59-годишният Си започна партийното си лидерство, подемайки кампания срещу корупцията, заради която държавните цензори понякога позволяват пикантни подробности от прегрешенията на местни чиновници да циркулират в популярни уебсайтове.

“Цялата партия трябва да бъде нащрек”, каза той в първата си публична реч като партиен лидер.

“За да се справим с тези проблеми, преди всичко трябва да се държим достойно”, призова Си партийните членове.

Миналият месец Си посети бедните семейства в селските региони преди започването на Пролетния фестивал, или Лунната нова година, следвайки примера на предшественика си Ху Цзинтао и “премиера на народа” Вън Цзябао.

Въпреки това Си идва от изключително привилегировано семейство и е известен с прозвището “принц”, тъй като е един от неколцината изтъкнати лидери, които са синове на бивши партийни величия.

Голямото му семейство натрупа активи на стойност стотици милиони долари по време на политическия му възход, предаде агенция Блумбърг през юни, макар да не намекна за корупция.

“Принцът от народа” си проправи път към върховете чрез Комунистическата лига на младежите в Китай. Според биографията му е следвал инженерна химия, а по-късно е завършил обществени науки и право.

Официалната биография на Си споменава още, че той е специализирал “теория на марксизма и идеологическо обучение” в престижния пекински университет Цинхуа.

Син е на Си Чжунсюн, известен лидер на партизаните в Северен Китай, няколко пъти подложен на гонения по време на Културната революция през 1966 г. - 1976 г.

Си-старши съдейства за установяването на китайските “специални икономически зони” през 80-те години на миналия век и се противопоставя на военните действия срещу протестиращите за демокрация през 1989 г.

Според някои анализатори Си изглежда се е изкачвал по йерархичната стълбица, като е предугаждал желанията на старото поколение партийни лидери, и за него все още се смята, че поддържа близки отношения с бившия президент Цзян Цзъмин.

Като повечето китайски лидери, Си не показва много от характера или политическите си възгледи на публични мероприятия, но някои наблюдатели очакват от него да си изгради по-силни властови позиции от Ху, който често пъти се оказваше в сянката на Цзян.

В реч от тази година Си намекна, че партията няма да позволи никакви големи демократични реформи да настъпят преди най-малко 2049 г., когато е 100-годишнината на Китайската народна република.

Премиерът Ли Къцян

Мъжът, на когото е възложена задачата да се погрижи за икономическия растеж на Китай през следващото десетилетие, се очаква да подходи с обичайната си предпазливост, докато се опитва да овладее нарастващото неравенство в държавата на фона на капризите на глобалната икономика, и докато помирява съперниците в ръководството на Комунистическата партия и държавните министерства.

“Да осъществяваш реформи е като да гребеш нагоре по течението. Не успееш ли да напреднеш, се връщаш назад”, каза Ли, цитиран от държавните медии през декември.

Ли ще оглави реформите, за които партията се надява, че ще помогнат за запазването на силния икономически растеж, ще стимулират развитието на вътрешните региони, ще подобрят върховенството на закона и, най-важното, ще осигурят политическа стабилност за партията.

“Той е лидер от типа на учените, с познания в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване