03/17/13 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Урок по история за Европа: бележката е „двойка”

Демоните на войната в Европа отново могат да се събудят – предупреждава бившият ръководител на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Според него, днешната ситуация в Стария Свят поразително напомня времето в навечерието на Първата световна война.

Жан-Клод Юнкер е един от признатите интелектуалци и най-опитни политици на Стария Свят и едва ли би произнесъл подобни думи без да има причина. Днешна Европа, при целия й блясък и благополучие, е разкъсвана от противоречия. И най-опасното тук, е че те имат системен характер. могат ли да се повторят трагичните събития на една от най-кръвопролитните войни в историята на човечеството? На този въпрос няма ясен отговор, но предпоставките за този негативен сценарий са предостатъчно.

Според Жан-Клод Юнкер, основната заплаха е в сблъсъка на националните интереси на основните конкуриращи европейски държави, огромният дисбаланс на икономическото и социално-политическо развитие на членките на Европейския съюз, както и прогресиращото разслояване на обществото. Подобна картина кара периодично да се предполага възможност от разпад на Европейския съюз, което ще доведе до непредсказуеми последици. Впрочем, според експерта Евгения Войко, рано е да се изпада в паника, защото днешната ситуация явно се различава от тази преди 100 години:

- Тогава беше ясен потенциалният агресор – страната, която може да атакува другите европейски държави. Става дума за стремително милитаризиралата се кайзерова Германия. Днес в Европейския съюз подобни страни няма. Дори обратното, има тенденция към изключване на силовия елемент в самия ЕС.

Въпреки това, Жан-Клод Юнкер вижда в стремежите на днешните европейски политици опасна защита на тясно национални интереси. Безгрижието е централно обвинение на Жан-Клод Юнкер по адрес на жителите на континента. Именно то доведе до Първата световна война. Ето че и сега, както и тогава, европейците са прекалено отпуснати.

Епохите на просперитет винаги крият в себе си определени заплахи, смята политологът Александър Тевдой-Бурмули:

- Под паравана на привидното изобилие през последните няколко десетилетия нарастваха определени кризисни тенденции. И сега те се проявяват. Интеграционният процес се забавя, в Европейския съюз се набелязва линията към разкол по повод по-нататъшното сближаване. Но този скрит антагонизъм едва ли ще доведе до война в рамките на Европейския съюз.

За отбелязване е, че Жан-Клод Юнкер говори не само за война в прекия междудържавен смисъл, преди всичко за контрол върху ресурсите. Драматични последици ще имат и социалните взривове. Именно до тях може да доведе отказът от политиката за бюджетно икономисване. Безкрайното тиражиране на нови дългове и увеличаването на безработицата рано или късно рискуват да станат причина на различни революции в Европа, казва Жан-Клод Юнкер. Масовите безредици, провокирани от имигрантите в редица европейски страни вече демонстрираха сериозността на тази тревога. И веднага дава рецепта, как това да се избегне: да се живее според средствата и да се прокарват непопулярни реформи. Но този модел има един съществен недостатък – действащите политици не се заинтересовани от него, защото именно обещанията за заможност и просперитет са най-сигурният начин да получиш гласовете на избирателите. Макар и за чужда сметка…















Иля Харламов

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване