03/20/13 06:26
(http://www.klassa.bg/)

И Аржентина погна HSBC за пране на пари

Аржентина обвини банковия гигант HSBC в порочни практики като пране на пари и подпомагане на укриване на данъци в размер на 329 млн. песос (77 млн. долара – бел. ред.), предаде Би Би Си. Данъчните власти на страната са завели дело срещу банката в понеделник.

От централата на банката съобщиха, че ще съдействат на разследването и били много загрижени от отправените обвинения. Миналата година HSBC се съгласи да заплати 1,9 млрд. долара на американската хазна заради пране на пари – най-голямата налагана глоба за такова провинение.
Аржентинските данъчни власти твърдят, че трезорът – освен че препрал 392 млн. песос, помогнал на свои клиенти да укрият от данъци други 224 милиона песос, твърди шефът на ревизорите Рикардо Ечегарай. Прането на пари е процес, при който произходът на придобити по престъпен начин средства в крайна сметка не може да бъде свързан с престъпление. От HSBC си признават, че упражняват хлабав контрол върху потенциалните възможности за такива операции. През миналата година от банката били похарчили 290 млн. долара за оптимизиране на системите за предотвратяване на подобни трансакции. Банката създаде и специално звено за борба с финансови престъпления, начело на което назначи Боб Уернер, който преди беше висш чиновник в американското министерство на финансите, следящ прилагането на санкции срещу трети страни, вкл. Иран.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване