03/21/13 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Нисък растеж на обема на кредитите и слабо понижение на лихвите предвижда БНБ


През първата половина на 2013 г. се очаква плавно забавяне на растежа на депозитите в банките у нас. Това става ясно от публикуван обстоен анализ на БНБ. При допълнително влошаване на бизнес климата е възможно да се ускори растежът на депозитите на домакинствата в банките, а съответно и на депозитите на банките в БНБ, вследствие на по-висока норма на спестяване.

През първите две тримесечия на 2013 г. да има относително запазване на нивата на лихвените проценти по срочните депозити с тенденция към понижение през втората половина на годината, са очакванията на експертите от БНБ. Главен фактор за тази прогноза е високата ликвидност на банковата система в условията на сравнително ниско търсене на кредити. Нестандартните мерки на паричната политика на ЕЦБ по предоставяне на неограничена ликвидност на банките в еврозоната също ще окаже натиск за понижаване на лихвите.

Банките изразяват очаквания за повишаване на търсенето на кредити през първото тримесечие на 2013 г., най-вече от страна на предприятията и по-малко от домакинствата, сочи анкета на БНБ.

Очакванията за първото полугодие на 2013 г. са за нисък растеж на обема на кредитите главно поради влошената външна и вътрешна конюнктура. Анализаторите прогнозират запазване на тенденциите на нарастване основно на кредитите за фирмите и същевременно слабо понижаване на обема на кредитите за домакинствата. Тези предвиждания са обвързани с прогнозите за бавно повишаване на инвестиционната активност на фирмите и продължаване на политиката им за оптимизиране на разходите. От значение са и ниските темпове на растеж на доходите на домакинствата, както и бавното възстановяване на заетостта и потреблението.

За първото полугодие на 2013 г. анализаторите от БНБ предвиждат процесът на бавно понижение на лихвените проценти по кредитите да се запази. Причината е високата ликвидност на банките и понижаването на рисковата премия на страната. Задържащ ефект ще оказват лихвите по депозитите, които се очаква да спадат бавно през 2013 г. В посока към задържане или повишение на лихвените проценти по кредитите би могло да действа евентуално нарастване на нестабилността и несигурността на международните финансови пазари в резултат от задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и влиянието й върху рисковата премия на страната. Така че като цяло рисковете пред прогнозата за лихвените проценти по кредитите са „балансирани”.

От БНБ предвиждат през първото полугодие на 2013 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции да остане на нива, близки до текущите. Сбъдването на прогнозата се свързва с възможността за нарастване на несигурността по отношение развитието на световната икономика, което може да доведе до по-нисък от очаквания приток на ПЧИ към България.

През първото и второто тримесечие на 2013 г. износът и вносът ще нарастват номинално с умерени темпове, се казва още в анализа. Динамиката на износа в реално изражение ще се определя от растежа на външното търсене главно от страните извън ЕС, а динамиката на вноса ще зависи от очакваното плавно възстановяване на вътрешното търсене. Според експертите се върви към подобряване на условията на търговия в резултат на спад в цените на горивата и растеж на цените на храните и суровините.

Инфлацията общо взето ще расте с по-бавни темпове от тези през 2012 г. Реализирането на прогнозата зависи в голяма степен от международните цени на петрола, т.е. при евентуалното им нарастване и инфлацията ще се повиши повече, смятат експертите.

Предвид конюнктурните индикатори, които не сочат нарастване на потреблението на домакинствата и забавяне на инвестиционната активност на предприятията, икономическата активност в страната вероятно ще остане ниска през първата половина на 2013 г. В тези условия фирмите ще продължат да оптимизират разходите си, което ще се изрази като цяло в застой на пазара на труда и бавно нарастване на инвестиционната активност.

Заетостта вероятно ще се стабилизира на ниските си нива през първото полугодие и ще се възстановява бавно в рамките на годината. Реализирането на прогнозата е свързано главно с нагласите на фирмите и развитието на кризата в еврозоната. Тъй като голяма част от процеса на оптимизиране на трудовите разходи чрез освобождаване на персонал вече е извършен от 2009 г. досега, очаква се бъдещото понижение на заетостта да бъде ограничено. Затова очакванията на БНБ са за бавно възстановяване на заетостта и задържане на сравнително високо равнище на безработица. А това вероятно ще доведе до по-умерено нарастване на трудовите възнаграждения в през първото полугодие.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване