03/21/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Руснаците в Кипър се чувстват несправедливо засегнати

Франс прес

Руско издателство в Лимасол. Снимка: фирмен сайт

“Питаме се дали трябва да останем тук”, казва Анастасия. Руснаците, най-засегнатите от живеещите в Кипър чужденци от банковия данък, който президентът на Кипър се бе ангажирал да въведе в рамките на европейски спасителен план, се чувстват несправеливо засегнати.

“Доверяваме се на тази страна, доверяваме се на банките и изведнъж те взимат нашите пари. Разбира се ние се питаме дали трябва да останем тук”, казва с безпокойство Анастасия, млада руския, израснала в Лимасол, на южното крайбрежие на Кипър.

В заямана на европейски заем от 10 милиарда евро за спасяване на острова от фалит кипърският президент прие да обложи с данък до 9,9 процента банковите депозити. (Кипърският парламент отхвърли извънредния данък - бел.ред.)

Този безпрецедентен механизъм, който според много експерти цели изпозване на руските пари, депозирани на острова заради много благоприятните данъчни условия, предизвика гнева на Москва.

В сумата от общо 5,8 милиарда евро приходи, очкавани от тази мярка, само руснаците, живеещи на малкия средиземноморски остров, може да имат принос в размер на два до три милиарда евро, смятат анализатори.

“Кипър беше рай, докато островът се присъедини към еврото”, казва Яна, която работи за агент на недвижими имоти по крайбрежието на града, наричан Лимасолград, тъй като там живеят няколко десетки хиляди руснаци.

“Но през последните месеци кипърците започнаха да ни сочат с пръст. Чувстваме се все повече чужди тук”, подчертава тя. “Някои мислят, че са в това положение заради руските пари, а други завиждат”.

“Веднага щом банките отворят врати, руснаците ще прехвърлят парите си”, уверява нейната колежка Татяна, също рускиня. “Ние няма да дадем втори шанс на острова”, казва тя.

В Лимасол руската общност има своя радиостанция, свой седмичник “Вестник Кипра”, свои училища. Петзвездни хотели, луксозни коли, магазини за кожени облекла и модерни ресторанти: най-богатите осигуряват издръжката на града.

Но те не искат да излизат на преден план и отказват да дават интервюта.

“Всички руснаци са зависими от изхода от тази криза. Ние даваме информации на всеки час, като се опитваме да не ги плашим, но като оставим това настрана, ние предпочитаме да пазим мълчание, подчертава Илиас Антониадис, кипърец, който ръководи радиостанцията Рашън уейв.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви във вторник, че “всеки, който депозираше парите си в страни, където плащаше по-малко данъци”, трябва да поеме отговорността за това, изпращайки послание към богатите руснаци, установили се в Кипър.

Като се споменават германските резерви за финансиране на спасителен план, от който могат да се възползват руски олигарси и капитали със съмнителен произход, Лариса, собственичка на магизин за хранителни стоки “Рус маркет”, се възмущава.

“Хората, които имат средства в банката, са депозирали там чисти пари. Мафията, тя държи парите си в сейфове, тя не е е засегната, най-честните са тези, които са наказани”, заявява гневно тя.

“Аз си плащам данъците, плащам си сметките, аз нямам мръсни пари”, подчертава тази четиридесетгодишна рускиня. “Всички мои клиенти ми казват, че за тях с Кипър нещата са приключили”.

Банкер от града, пожелал анонимност, смята, че “30 процента от чуждестранните клиенти ще си тръгнат”.”Някои искат да запазят юридическия си адрес тук, но ще разпределят капиталите си, за да намалят рисковете и ще изпратят част от тях другаде”.

Според Антонис, управител на ресторант, посещаван в “90 процента” от руснаци, да се поставят на прицел руските пари е “несправедливо”. “Не знам дали всички руски пари тук са чисти. Но в Германия или в Англия не е по-добре: там олигарсите купуват футболни отбори”, подчертава той, намеквайки за купуването на Челси от Роман Абрамович.

“Това е краят на моята търговия”, казва разгневен кипърски търговец на кожени облекла. “Надявам се, че Кипър ще банкрутира и ние ще излезем от еврото”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване