03/22/13 08:06
(http://www.klassa.bg/)

Саркози обвинен, че се е възползвал от Бетанкур

Бившият френски президент Никола Саркози беше обвинен, че се е възползвал от Лилиан Бетанкур, наследничката на империята Л`Ореал. Това съобщи адвокатът на бившия държавен глава и подчерта, че веднага ще обжалва обвинението.

Новината дойде веднага след очните ставки на Саркози със служители на Бетанкур по подозрение, че той е получавал незаконно натъпкани с пари пликове от най-богатата жена в света по време на предизборната си кампания през 2007 г. По делото има 17 обвиняеми.
Саркози винаги е твърдял, че е посетил само един път резиденцията на милиардерката по време на предизборната си кампания, докато служители на Бетанкур казват, че я е навестявал често. През ноември 2012 г. съдията Жан-Мишел Жентил и двама негови колеги разпитваха бившия президент в продължение на 12 часа. Тогава срещу него официално не бяха повдигнати обвинения, но разследването срещу Саркози продължи.
През 2010 г. Клер Тибо, счетоводителката на Бетанкур, каза пред полицията, че е предавала пликове с пари на Патрис дьо Местр, дясната ръка на милиардерката. Според Тибо ставало ясно, че парите отиват в Ерик Вьорт, ковчежник на предизборната кампания на Саркози. Според разследващите около 4 млн. евро са преминали от авоарите на Бетанкур в партийната каса на Саркози.














АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване