03/24/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Отиде си Бебо Валдес, легендата на латиноджаза

Легендарният пианист и композитор Бебо Валдес, основателно смятан за номер 1 в латинамериканския джаз, си отиде на 94 годишна възраст в Стокхолм. Това се случва броени дни преди концерта на сина му – джазмена Чучо Валдес, в София. Само преди година – през лятото на 2012-та, в отвъдното се пресели съпругата на Бебо, шведката Роз Мари, за която чернокожият кубинец се ожени през 1963-та години – той, на 44, тя, на 18. Знае се, че Бебо ще бъде погребан в Стокхолм до гроба на жена си, но не се знае кога точно ще се случи това. Шведските власти дават срок до 30 дни след деня на смъртта.
Проблемът е, че част от фамилията на Бебо живее в Куба, а пътуването до Стокхолм изисква време.
Бебо е роден в далечната 1918-та. Музикалната му звеза изгрява в Куба през 40-те. Жени се за учителката по пиано Пилар Родригес.  Тя е майката на Чучо, най-известният потомък на Бебо. Работи в култовото кабаре Тропикана и се превръща в негов символ. Създава собствен оркестър. Легитимира латиноджаза в САЩ, превръща се в атракция и за европейската сцена. През 1963-та се влюбва безпаметно в 18 годишната шведка Роз Мари, скъсва с музиката и заживява отшелнически в Стокхолм. През 90-те отново се върща на сцената.  Албумите му се смятат за класика в жанра. Носител е на две награди Грами.
Бебо Валдес живееше през последните години в Беналмадена, недалече от испанския град Малага, заедно с жена си. След нейната смърт и тежкото влошаване на състоянието му синовете му Ричард и Раймонд решиха да си го вземат в Стокхолм. Другият му син, пианистът Чучо Валдес , често прескачаше до Стокхолм ца за види баща си. Бебо има още четири деца от първия си брак – Майра, Раул, Мириям и Рамон, които продължават да живеят в Куба. Очакват новини от Стокхолм, за да решат какво да предприямат за да изпратят баща си. Ясно е, че и някои от 13-те внуци на Бебо също ще го изпратят в последния му път.
Една голяма фамилия, посветила се на музиката. По стъпките на Бебо тръгнаха Чучо, виртуозен пианист и импровизатор, Майра Каридад, джаз певица, Ричард, перкусионист. А една от дъщерите на Чучо, Леянис, също прави завидна кариера на пианистка.
Бебо и синът му Чучо неведнъж са се изявявали заедно на подиума. През 2002-ра те се появиха на концерт заедно с Майра Каридад в Навара, а през 2003-та към тях се присъедини и Леянис. Три поколения в музиката.
Бебо има общо 13 внуци от осемте си деца, които живеят пръснати по света – Мексико, Испания и Куба.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване