02/20/11 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Джаз плюс фестивал тръгва в Sofia Live Club

Седмото издание на Джаз плюс фестивал стартира на 15 март в Sofia Live Club. Фестът събира музиканти от Бразилия, Великобритания, Германия, Испания, Полша, Унгария и Швеция и ще продължи до 6 април. Програмата представя едни от най-добрите и актуални акустични музиканти от Европа, като тази година акцентът е на забележителни малки формации – соло, дуети, трио и квартет.
http://fest.jazz-plus.com

По време на концертите на фестивала пушенето е забранено и децата се допускат безплатно. Всички концерти започват в 20:00 ч.
Билети за концертите от Джаз плюс фестивал се продават в мрежата на Тикет плюс, онлайн на www.ticketplus.bg, в Дюкян меломан, в магазините „Пикадили“, „Техномаркет“, „Ориндж“, „Пъблик“ и „Фотосинтезис“. Цените на билетите са от 17.50 лв. до 40.00 лв. Фестивалът Джаз плюс се организира с подкрепата на Столична община, Полския институт, Унгарския културен институт, Британския съвет, институт „Сервантес“, посолството на Испания.


Антонио Форчоне - Джими Хендрикс на акустичната китара

Роденият в Италия британски китарист Антонио Форчоне ще открие феста със соло представление, а на следващия ден – 16 март – към него ще се присъедини роденият в Бразилия перкусионист Адриано Адеуале. Възхваляван като “Джими Хендрикс на акустичната китара”, носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е един от най-харизматичните изпълнители на нашето съвремие. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика. С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонконг и Русия през Карибите, САЩ и, разбира се, Европа – Форчоне бива определян от критика и публика като “един от най-великите акустични китаристи”. Неговите 16 албума са често на челни позиции в английските джаз класации. Виртуозният изпълнител е свирил с музиканти като Джон Маклафлин, Чарли Хейдън, Джон Скофийлд, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и много други. Артистичен, оригинален и въздействащ, Антонио Форчоне е непредсказуем – човек никога не може да отгатне каква изненада ще изригне от вулкана. Способността му да акцентира върху незабелязаната красота в живота, свежия хумор и силната емоция прави неговите концерти неповторимо преживяване.


Ференц Шнетбергер - Маркус Щокхаузен – китара и тромпет в дуо

Сформирано през 2000 г., дуото Ференц Шнетбергер (китара) - Маркус Щокхаузен (тромпет) бързо привлича вниманието върху себе си с многобройните си и вълнуващи концертни изяви. Двамата ще музицират на 23 март. Музиката им може да бъде описана като модерна импровизация с джаз, етно и електронни мотиви. Естествено и по искрен начин те предават меланхолично нежното настроение, заложено в композициите им. Роденият в Унгария Ференц Шнетбергер е виртуозен изпълнител, който може да предаде наситена емоция спокойно и тихо. В свиренето му се долавят класически, фламенко, джаз и самба елементи. Всичко това е разтворено в индивидиуалния му шеметно въображаем стил. Заедно с Щокхаузен звучат много спокойно, хармонично и балансирано и музиката им е великолепен пример за камерен джаз от най-високо ниво.


Ларс Даниелсон и Лешек Можджер – двама от една планета

Шведският басист Ларс Даниелсон и полският пианист Лешек Можджер се срещат преди 8 години на един концерт във Варшава. „За мен Лешек е перфектният пианист - с него сякаш сме от една и съща планета”, споделя Ларс Даниелсон. Лешек също е развълнуван от срещата и в интервю по повод съвместната им работа казва: "За мен Ларс е идеалният басист, когато съм с него, не трябва да мисля за музиката, аз просто я чувствам”. Ларс Даниелсон и Лешек Можджер имат няколко съвместни проекта, като началото на световната им известност като дуо идва със записа на албума Pasodoble (ACT) – албум, намиращ се някъде извън времето и пространството. Тих, изящен, типично европейски запис, който разкрива красотата си малко по малко, с всяко прослушване, албумът съдържа пиеси на двамата артисти. Двамата ще музицират на 28 март.


Хавиер Колина, Марк Миралта и Перико Самбеат в Lagrimas Negras

На 1 април пък ще имаме удоволствието да се потопим в музикалния свят на трима музиканти от Испания – Хавиер Колина (контрабас), Марк Миралта (ударни) и Перико Самбеат (саксофон), които са познати на мнозина от участията си в многобройни проекти като Lagrimas Negras на Бебо Валдес и Диего ел Сигала, както и Andando el Tiempo на Херардо Нунес. Това е една формация, която става основа на много проекти и борави с широка палитра от изразни средства от джаз до фламенко и кубинска музика. Дебютната им изява през 2007 г. на фестивала Jazz Terrassa. Оттогава групата почти непрестанно е на път и представя проекта си в Мадрид, Барселона, Бургос, Лондон, Париж, Франкфурт, Монтевидео и Буенос Айрес.
Албумът им Colina Miralta Sambeat Trio е един от най-продаваните дискове за 2007 г. и е номиниран за най-добър джаз албум на испанските Награди за музика през 2008 г.
И след неимоверния успех на дебютния проект, над 50 концерта в рамките на 2 години и на множество положителни отзиви, CMS трио издават втори албум Andando – един диск, изпълнен с емоция и креативност, където си дават среща стилове като би-боп, латино джаз и фламенко.


Диджей Досю Амуджев и Хидън Оркестра – екзотика и стил

Последният концерт от тазгодишната програма е на 6 април. Той ще започне с изява на диджей Досю Амуджев. Автор и водещ на предаването Groovy Sessions по радио „Нова“, продуцент, диджей и музикален критик, Досю Амуджев започва да промотира стиловете фънк, есид джаз и фюжън в българските клубове още в средата на 90-те. Представяйки връзката между стари и нови изпълнители, в сетовете си той смесва много джаз (от модален и хард боп до есид и ню джаз) с фънк, соул, броукън бийт, брейк бийт и латино.
След това на сцената ще се качат музикантите от Хидън Оркестра (Шотландия), за да представят дебютния си проект Night Walks (Tru Thoughts). В основата му стоят Джо Ачисън и Попи Акройд, които от доста време активно участват в културния живот на Единбург като продуценти, композитори и изпълнители на филмова и театрална музика. Освен това в групата свирят и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм. Музиката на Хидън Оркестра има “филмово” звучене. За нея спокойно може да се каже, че е многопластова и сериозна и красотата й се възприема и разкрива с всяко следващо слушане. “Моята музика е резултат от влиянието, което са ми оказали композитори като Дебюси, Бах, Стравински, Арво Перт, от една страна, и съвременни артисти като Джон Мартин, „Рейдиохед“, „Мадлиб“, „Годспийд“, „Експлоудинг Пластик“ и „Скуеърпушър”, споделя Джо Ачисън.
Без съмнение Night Walks е един от най-красивите албуми за 2010 г. Музиката в албума съчетава енергията и качеството на студийно продуцираните бийтове, но замествайки дръм машините с напълно истински, акустични звуци и инструменти. Създадена е на принципа на контраста – експериментална, но слушаема, електронна и акустична, сложна и проста едновременно, мрачна, но същевременно заредена с много енергия, объркваща и проста – създаваща усещането за едно пътешествие, или както самият Ачисън я определя: “Отражения и размисли, породени от усамотена разходка в безкрайната, нощна тишина”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване