03/24/13 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Божидар Димитров представи книгата "И станаха созополци"

Проф. Божидар Димитров представи книгата „И станаха созополци..”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Созопол. „Силата на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия и тяхното участие в строителството на младата българска държава е безспорен факт. Но историята бележи само фактите, а хилядите човешки съдби на бежанците страдалци са само в паметта на наследниците им. Затова и тази книга е изключително ценна както за нас историците, така и за бъдните поколения,защото за страданието и героизма няма давност”, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров по време на представянето на книгата „И станаха созополци”, написана от Огнян Марков. Гости на събитието в Созопол бяха още председателят на Съюза на Тракийските дружество в България Красимир Премянов, кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателят на Общинския съвет Красимира Германова, наследници на тракийски бежанци от Созопол, Равадиново и от страната. Това е първата подобна книга за тракийците, която се издава през последните 30 години и Красимир Премянов благодари както на автора, така и на идейния двигател за нейното реализиране Гено Пухов, председател на Тракийско дружество „Яни Попов” Созопол. Той подчерта, че тракийската кауза не само обединява родолюбивите българи, но и мотивира българското общество да пази историята си и да съхранява българските традиции. „И когато има повече държавници и ръководители като кмета на Созопол, които да подкрепят патриотичните организации, тракийската кауза ще стане национална кауза, а българският народ ще има увереност, че определя съдбата си”, заяви още Красимир Премянов.
Книгата е издадена и със спомоществователството на председателя на тракийското дружество в Созопол Гено Пухов и почетните му членове от семейство Кръстанови.
Дълго след официалното представяне, авторът на „И станаха созополци..” Огнян Марков раздаваше автографи на присъстващите, мнозина от които си закупиха по няколко броя от книгата за роднини и приятели, които вече не живеят в Созопол.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване