03/25/13 11:29
(http://e-vestnik.bg/)

Газпром: раненият руски гигант

Най-големият производител на газ в света е болен. Той трябва да бъде разделен.

Някога изглеждаше, че добрите времена за Газпром никога няма да имат край. Най-големият производител на природен газ в света, създаден от министерството на газовата промишленост на бившия Съветския съюз, се радваше на високи до небето цени на “синьото гориво” години наред.

Газпром започна да строи централа в Санкт Петербург за 1.9 милиарда долара и изпълняваше ролята на бездънен портфейл за руските управници. Каквито и проблеми да срещне руската държавна газова компания, тя може да “ги удави в пари”, каза Наталия Волчкова от Новото училище за икономика в Москва.

Цялото това статукво сега е под заплаха. Добивът от старите газови находища намалява. Благодарение на бума на шистовия газ в САЩ “синьото гориво” се предлага в по-голямо изобилие на световния пазар.

Европейските клиенти на Газпром осъзнават, че имат алтернатива. Цените, които руският газов гигант може да си осигури, спадат, а с тях и се влошават перспективите пред компанията.

Годините на лесни пари направиха Газпром дебел и тромав. Той доминира на вътрешния пазар, като държи дял от 75% от добива на газ в Русия, и се радва на монопол на износа. До неотдавна Газпром държеше в здрава хватка Западна Европа, на която осигурява около 25% от нужния й газ. Той има още по-строг контрол над страните от бившия съветски блок в Източна Европа. Дълго време това предпазваше руския газов гигант от промените на световния пазар.

Газпром не е нормална компания. Той служи на двама господари. Като фирма, която емитира акции за чуждестранни инвеститори, той трябва на теория да се стреми да увеличи до максимум печалбите си в дългосрочен план. При условие обаче, че руската държава е мажоритарен собственик на Газпром, той преследва и политически цели.

На практика компанията служи по-усърдно на втория си господар. Когато консолидира своята власт в Русия в началото на миналото десетилетие, президентът Владимир Путин превърна Газпром в основен инструмент на новия държавен капитализъм в страната.

Путин назначи свои съюзници на ръководните постове в компанията. Той използваше Газпром като инструмент на външната политика, като, например, прекъсна газовите доставки за Грузия, Украйна, Беларус и Молдова при политически спорове.

Дълбоките джобове на компанията помагат на Путин и у дома. Газпром продава евтино газ в Русия, за да не замръзнат бедните през зимата.

С приятели по високите етажи държавната компания се радва на ниски данъци и привилегирован достъп до газовите находища.

Нейните разходи обаче са потресаващо високи: през 2008 г. Газпром обяви търг, който включваше солариум и специална баня за коне. Американският мозъчен тръст Peterson Institute for International Economics изчислява, че компанията, която отчете номинална печалба от 46 милиарда долара през 2011 година, е загубила 40 милиарда долара от тази сума поради корупция и неефективност.

Някои проекти, подкрепяни от Путин, са със съмнителна икономическа стойност. Руският президент е решен на всяка цена да построи газопровода “Южен поток” между южната част на страната и Австрия през Източна Европа, който ще струва 21 милиарда долара. Този проект е политически привлекателен, тъй като ще заобиколи Украйна, а тя създава проблеми като главен транзитен маршрут за газа за Европа.

Предвид ниските цени и слабото търсене обаче, той е безумие от икономическа гледна точка, твърди Михаил Крутихин от руския енергиен консултант Русенерджи.

Откриването на подводния газопровод до Германия “Северен поток” през 2011 г. бе политически удар за Путин, въпреки че тръбата все още е експлоатирана далеч под своя капацитет.

Газпром се озовава сега в несвойствена ситуация: той има повече проблеми и по-малко пари, с които да ги удави. На 4 март акциите на руския газов гигант поевтиняха до най-ниското си равнище от четири години. Инвеститори изчисляват, че компанията струва сега три пъти по-малко, отколкото през 2008 година.

Главният ...

Публикувана на 03/25/13 11:29 http://e-vestnik.bg/17202/gazprom-raneniyat-ruski-gigant/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване