03/26/13 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Ася Петрова: Трудно е доказването на търговията с гласове

Безспорно е трудно доказването на престъпление свързано с купуването и продаването на гласове. Това каза пред БНР заместник главният прокурор Ася Петрова.

Доказването на подобни престъпления, свързани с изборния процес, са трудни, тъй като нито купувачът, нито продавачът имат интерес да споделят за действията си с трети лица или да свидетелстват. Още повече, че самите наказателни санкции, предвидени в закона за част от тези деяния, не са тежки.
Например, за някои нарушения се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, което означава, че в рамките на закона може да се внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и да се стигне само до налагане на административно наказание – глоба, обясни зам.-главният прокурор.
Няма законова възможност за ротация на прокурорите в предстоящия предизборен процес, допълни Петрова. Прокуратурата би следвало да реагира бързо и адекватно при всеки сигнал за купуване на гласове. Би следвало да се работи бързо при всеки един сигнал, допълни тя. За напрежението, което се създава около изборите и подслушването преди, по време и след тях, Петрова заяви, че няма притеснения.















БНР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване