03/26/13 11:20
(http://www.klassa.bg/)

Министър Асен Василев: Енергетиката е много болна

Системата на енергетиката е много болна и изключително неефективна с много губещи и малко печеливши.

Необходимо е солидарност на всички работещи в тази сфера, каза пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство, подчерта той.

Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4 700  мегавата, а в износ за заети най-много още 300 мегавата.

Тоест, мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, каза Асен Василев.
Министърът представи идеи за спешни мерки в енергетиката.
От министерството предлагат производителите на енергия от възобновяеми източници - фотоволтаици и ветроцентрали, които девет месеца не са изпълнявали закона, да бъдат спрени временно, до изпълнение на законовите изисквания.

"Има ВЕИ-та, които 9 месеца не са подавали в реално време информация за произведеното количество електроенергия към централното диспечерско управление", съобщи министърът и обясни, че всички централи които не подават тази информация ще бъдат спрени, докато не започнат да вършат това.

Асен Василев вече е пратил указания към електроразпределителните дружества (ЕРП) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да предприемат тази мярка. "Тези ВЕИ-та създават системен проблем, защото не спазват Закона за енергетиката", заяви той.

От МИЕТ ще изпратят предложение до ДКЕВР за смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с "кафява енергия".

Идеята е ДКЕВР да въведе механизъм за нетирано изкупуване от НЕК и ЕРП на електроенергия, произведена от заводски централи, за да се заплащат само разликите между производството и консумацията.

"В момента има не малко мощности, които са наследени още от преди 1989 г. Тогава големите заводи са имали собствено производство на електроенергия и на топлинна енергия и тази енергия се изкупува на преференциални цени от НЕК.

Няма нищо лошо в това, лошото е, че тази системата е била некоректно използвана до момента. Изкупувана е цялата произведена енергия на висока цена, а след това заводите са си купували енергия от НЕК на по-ниски цени", обясни министър Василев.

Това нарушава европейските директиви за пазарни помощи, защото изкривяват пазарната среда, посочи министър Василев.

МИЕТ иска ЕСО да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция.

Турция не е част от общоевропейската енергийна мрежа и има наложени ограничения на капацитета за износ на турската граница. Работим да премахнем тези ограничения, обясни министър Василев.

Мерките, които се предприемат са предварителни и спешни, съобразени със закона, подчерта той.













VESTI.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване