03/28/13 11:27
(http://www.klassa.bg/)

Arts Economics: Китай отстъпи лидерството на световния арт пазар

Общите приходи от търговете на изобразително изкуство през 2012 г. са били около 43 млрд. евро, което е спад със 7 млрд. евро в сравнение с 2011 г. Това показват резултатите от изследването на д-р Клер Макандрю, основателка на базираната в Дъблин ирландска компания Arts Economics, цитирани от Reuters.

Данните от проучването на арт експертката бяха представени по време на традиционния панаир на изобразително изкуство и антиквариат, което се провежда от 15 до 24 март в холандския град Маастрихт. Изследването е проведено по поръчка на Европейската фондация за изобразително изкуство TEFAF (The European Fine Art Foundation), допълва Lenta.ru.

Според Макандрю, спадът на пазара е свързан с влошените позиции на Китай, който беше лидер през 2011 и 2010 г. Резултатите показват, че в сравнение с предходната година, търговията с изкуство в азиатската страна е спаднала до 24% или до 10.6 млрд. EUR, а продажбите от аукциони са се понижили на 30%. По този начин Китай отстъпи водещата си роля на пазара и вече е на второ място с дял от 25%. На първото място се върнаха САЩ с 30% или 14.3 млрд. евро, а на трето е Великобритания с 23%.

Изследователката смята, че основната причина, която повлия на китайския арт пазар, е забавянето на икономическия ръст на страната, който е определящ фактор на нивото на търсене. Друга важна причина е намаляването на броя на висококачествените произведения на изкуството, предлагани от дилърите.

Според проучването, през 2012 г., купувачите са били съсредоточени в търсенето на творби от известни художници, като техният интерес е бил основно в сегмента „Следвоенно и съвременно изкуство”. Именно в тази област са и най-високите резултати, постигнати по време на отделните търгове - 4.5 млрд.евро, което представлява 43% от всички аукционни продажби.
Клер Макандрю твърди, че с 4% е спаднал и обемът на частните сделки, и сега вече е 22.2 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване