03/28/13 11:32
(http://www.klassa.bg/)

Европейската помощ за саниране на жилища може да се увеличи още през 2013 г.

Безвъзмездната помощ за саниране на жилища с европейски пари по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" може да бъде увеличена още в рамките на сегашния програмен период, който изтича в края на годината.
За това са се договорили еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на среща в Брюксел, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в четвъртък.
Според правилата в момента собствениците на жилища в сградите, които бъдат одобрени за саниране с европейски пари, могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 50% от разходите за проектирането, самите строителни работи, надзора и таксата за въвеждането на сградата в експлоатация след приключването на ремонта.
Останалата част от необходимата сума собствениците трябва да осигурят сами – или от собствени средства, или от средства на етажната собственост от наеми и други приходи, или чрез кредит. С 13 млн. лева беше подготвен Фонд за жилищно обновяване, по линия на който ще се отпускат нисколихвени кредити на собствениците, които не могат да осигурят съучастието си при заплащането на ремонтните работи.
Голям процент от сградите обаче са със собственици, които нямат финансови възможности да покрият своя дял от разходите за обновителните дейности, включително да бъдат одобрени за кредит. В тази връзка 50-процентният грант се оказва недостатъчен, за да привлече повече желаещи да се включат в програмата за саниране, поясняват от ведомството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване