03/28/13 05:21
(http://www.klassa.bg/)

Физици засичат за трети път трансформация на неутрино

Физици от лабораторията в Гран Сасо близо до Рим съобщиха, че са осъществили за трети пореден път в рамките на три години много рядко наблюдение - трансформация на мюонно неутрино в тау неутрино.

Неутрино са фундаментални частици, които изграждат голяма част от Вселената. Те са едни от най-слабо изучените частици. Понеже неутрино са електронеутрални частици, на тях не им действа електромагнитната сила. Те имат способността да преминават безпрепятствено през материята, без да бъдат повлияни от нея. Ако неутрино имат маса, на тях трябва да им влияе и гравитацията, но тя е най-слабата сила от четирите фундаментални и практически не указва никакво влияние на неутрино. Има три вида неутрино: електронно неутрино, мюонно неутрино и тау неутрино. Наблюденията в лабораторията в Гран Сасо потвърждават теорията, според която т. нар. мюонни неутрино могат да се превръщат в друга форма.

Международният проект OPERA, в който участват 140 физици от 28 научни института в 11 страни, е създаден през 2001 г., за да открива именно такива трансформации на неутрино. За целта сноп неутрино частици, получени в ЦЕРН в Женева, се придвижва към подземната лаборатория в Гран Сасо като траекторията е дълга 730 км. По пътя част от мюонните неутрино частици осцилират и се трансформират в друг тип. OPERA търси тау неутрино тъй като се знае, че тези, които напускат ЦЕРН са мюонни. Наблюдението на осцилациите на неутрино е елемент от основно значение във физиката, тъй като за да осцилират тези елементарни частици трябва да имат маса, а според стандартния модел, използван, за да обясни поведението фундаменталните частици, те нямат такава.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване