03/29/13 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

Катар - малката страна с големи амбиции

Франс прес

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

Малката държава Катар, с едва два милиона души население, която тази седмица беше домакин на арабска среща на върха, се наложи като регионална сила благодарение на подкрепата си за народните въстания и отслабването на най-влиятелните страни в района.

Само че волунтаристичната политика на изключително богатата на газ държава, верен съюзник на САЩ, нейната подкрепа за ислямистите, някои от които взеха властта, както и нейната “дипломация на чековата книжка”, предизвикват критики.

Емирът на Катар Шейх Хамад бен Халифа ал Тани “е обладан от амбицията да остави на наследниците си страна с тежест на международната карта, при положение, че само допреди 20 години тя беше на практика неизвестна”, подчертава Оливие Да Лаж, автор на книгата “Катар, новите господари на играта”, която предстои да излезе.

Според него “мястото на Катар, неадекватно предвид големината и населението му, се обяснява със значителните му финансови възможности (…) и трайното отслабване на държави, представлявали исторически фактор в арабския свят” като Египет, Сирия и в по-малка степен Саудитска Арабия.

“Толкова малка държава да успее да стане регионална сила от този мащаб не е нещо уникално в историята”, отбелязва директорът на центъра “Карнеги” за Близкия изток Пол Салем в изследване, публикувано на 31 декември 2012 г., цитирайки като пример Венеция.

“Това влияние на Катар обаче ни кара да си задаваме въпроси за значението на медиите и силата на парите в днешния свят”, допълва той.

Този въпрос е особено актуален в страни, които търпят последиците от Арабската пролет, като Тунис, където партия “Ан Нахда” е обвинена, че се финансира от Катар с цел да наложи ислямски режим.

“Доха съзира в създаването на съюз с “Мюсюлмански братя” чрез дипломацията на чековата книжка начин за изграждане на регионална база със засилено икономическо и политическо влияние в Близкия изток и отвъд него”, посочи в редакционна статия на 20 март египетският седмичник “Ал Ахрам”.

Според вестника “масираната финансова подкрепа, предоставена от Катар на Египет - помощ от 5 милиарда долара и обещание за инвестиции на стойност 18 млрд. долара за срок от пет години - поражда опасения “от господстващото положение, което това може да осигури на малкото емирство при определяне и формулиране на вътрешната и външната политика на Египет”.

Катар извлече полза от отношенията си с ислямистките течения, най-вече “Мюсюлмански братя”, които винаги е поощрявал и чиито нови лидери подслони, докато бяха в опозиция, за да се превърне в най-добрият съюзник на новите режими в Тунис и Египет.

В Либия, той се нареди на предната линия срещу режима на Муамар Кадафи, като участваше във въздушните операции под командването на НАТО и изпращаше войници и оръжие на място, за да подпомогне бунтовниците.

Окуражен от падането на режима на Кадафи, Катар призова за въоръжаване на сирийските бунтовници и финансира опозицията.

Разчитайки на влиятелната си телевизия “Ал Джазира”, тази страна са даде сметка, “че би могла да бъде по-скоро централен фактор в този нов район в преход, отколкото защитник на агонизиращ стар режим”, обяснява Салем.

“Първостепенната дипломатическа роля на Катар в района досега обслужваше главно неговите икономически и политически интереси”, признава Амел Бубекьор, изследователка в института “Брукингс” в Доха.

Днес, при повтарящите се провали на Арабската лига, “залогът е да се разбере дали Катар може да надхвърли изключително регионалните си цели и да предложи многонационални механизми за уреждане на арабските кризи”, смята тя.

БТА

Публикувана на 03/29/13 23:10 http://e-vestnik.bg/17242/katar-malkata-strana-s-golemi-ambitsii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване