04/02/13 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Евросистемата за търговия с въглеродни квоти е пред срив

Европейската система за търговия с въглеродни квоти ETS може да се срине, ако този месец европарламентът не измисли как да се справи с излишъка от квоти, който доведе до най-големия тримесечен спад в цените им от 2011 г. насам.
От началото на годината цената на въглеродните разрешителни е паднала с 28% до 4,81 евро за метричен тон, като до края на годината средната цена ще се задържи около 5 евро, прогнозира агенция „Блумбърг“, а според швейцарските анализатори UBS тя би могла да се срине до 2 евро, ако ЕС не забави продажбата им.
Очаква се на 16 април да бъде гласувано да се задържат разрешителни за 900 млн. тона. Еврокомисарят по въпросите на климатичните промени Кони Хедегор изрази опасения, че ако това решение не бъде одобрено, европейската система е подложена на голям риск. При положение, че не бъде гласувано окончателно решение за задържане на емисии, свободните разрешителни могат да достигнат 1.5 млрд. до края на годината.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване