04/02/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Кипърската борса спира временно търговията с акции на Bank of Cyprus и Popular Bank


Кипърската фондова борса обяви на 2 април, че спира търговията с акции на Банката на Кипър (Bank of Cyprus) и на Народната банка (Popular Bank, известна кaто Laiki) до 15-и април, за да се "защитят" акционерите в двете кипърски банки, съобщи БНР.

Преди дни беше назначено временно ръководство на Народната банка на Кипър, което ще трябва да раздели втората по големина банка на т.нар "добра" и "лоша" банка, като "добрите" активи (депозитите с размер под 100 хил. евро) ще бъдат прехвърлени във Bank of Cyprus, както е заложено в спасителната финансова програма, договорена с международните кипърски кредитори.

В същото време 37,5% от средствата по депозитите над 100 хил. евро в Bank of Cyprus пък ще бъдат автоматично конвертирани в акции на банката, като все още не е ясно дали останалите 62,5% от парите над 100 хил. евро ще бъдат "безвъзвратно" или само "временно" и "частично" загубени от вложителите.

За да избегне фалит, страната ще получи спасителен заем от 10 млрд. евро, но срещу тежка програма за реформи в банковия сектор и икономиката. Сред новите мерки е увеличаване на корпоративния данък от 10% на 12,5%. Въпреки съпротивата на кипърското правителство, това беше наложено от “тройката“ (ЕС, ЕЦБ, МВФ) на инфарктното й заседание на 16-и март. Допълнителните рестриктивни мерки трябва да осигурят и над 350 млн. евро през тази година, за да се намали бюджетният дефицит до 2,4% от брутния вътрешен продукт. В заключителните преговори правителството ще се опитва да удължи срока за изпълнение на програмата за реформи на Кипър до 2018-а г.

Стабилизацията на страната включва още увеличаване на данъци, акцизи и такси, намаляване на заплати и съкращения в държавния сектор, приватизация и използване на приходите от природния газ. Някои от мерките – като увеличаването на данък добавена стойност и на акцизите върху горивата и цигарите, вече влязоха в сила от началото на тази година.

Част от споразумението са и мерките за преструктуриране на двете най-закъсали банки на Кипър.

Предвидена е и клауза, според която, в случай че договорените мерки не се изпълнят и има по-ниски приходи и по-високи социални разходи, кипърското правителство да има готовност да намали още разходите.

Очаква се споразумението да бъде обсъдено на 12-и април на заседанието на Еврогрупата, след което да започне процедурата по неговата ратификация от парламентите на страните-членки на еврозоната. Първият транш от парите може да пристигне в Никозия в средата на май.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване