04/02/13 10:09
(http://www.klassa.bg/)

НСТС не е място, където се дели баницата

Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор беше приет много набързо. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Този закон предварително беше обсъждан, но не в комисиите на парламента на първо четене. Маса нарушения са направени в нормативните актове, този закон е в противоречие с Конституцията. Този закон е може би единственият, към който няма мотиви. Ние не знаем какво се цели точно с него, подчерта Велев. Той припомни, че при досегашния закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, когато едно лице влиза във властта то трябва да декларира имущество, като излиза от властта също, по време на властта също и така се вижда дали това лице не се облагодетелства неправомерно.
За напускането на НСТС от работодателските организации Велев коментира, че НСТС прави консултации, а не взема решения. "Дадените позиции от работодателите понякога не се вземат предвид в НСТС. НСТС не е място, където се дели баницата. МС е органът, който взема решения, а НСТС провежда консултации. Много често мнението на работодателите или на синдикатите не се взема предвид в НСТС и решенията се вземат в обратна посока. НСТС не разпределя ресурси, това е консултативен орган", заяви Велев. Той посочи, че с промените в този закон е трябвало да декларират имуществото си целият неправителствен сектор, гражданското общество. "Защо? За да бъде притиснат гражданският сектор ли? Това е отклоняване на вниманието от проблемите", категоричен е Велев. "За да не попаднем под ударите на този закон, ние напускаме НСТС. Законът противоречи на маса други закони. Начинът, по който е приет издаваше едно бързане. Това е последното нещо, което свърши парламентът, в последния ден от работата му, приеха го набързо. И синдикати, и работодатели поискаха от президента да наложи вето на този закон, това не се случи. Сега от омбудсмана ще се поиска законът да бъде обявен за противоконституционен, тоест омбудсманът да сезира КС. Ще разчитаме на един мислещ следващ парламент, който да промени текстовете, дотогава работодателите няма да участват в НСТС. Не бих казал, че това има решаващо значение, досега синдикатите са напускали многократно този съвет. От никой друг орган бил той съвет, комитет, комисия, нашите представители няма да се оттеглят. Това не е акт за саботиране на предприетите от служебното правителство стъпки за облекчаване състоянието на социално уязвимите групи. Ние сме дали становище по въпроса. Не подкрепяме увеличаване на минималната работна заплата (МРЗ), защото смятаме, че по този начин ще се увеличи безработицата и ще се намали заетостта. Не може да искаме за 1,5 г. МРЗ да нарасне с над 42% както искат синдикатите", категоричен е Велев.
БГНЕС припомня, че снощи четирите национално представителни работодателски организации взеха решение да се подготви декларация до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с която да се обяви, че напускат Съвета. Това е станало ясно след среща в БТПП.
КРИБ, Асоциация на индустриалния капитал, БСК и БТПП напускат НСТС поради несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Решението за прекратяване има незабавен ефект, съобщиха организациите.
Днес в 14 ч. в Министерски съвет ще се състои заседание на НСТС, на което се очаква да бъдат обсъдени мерките, предприети в икономическата и социалната сфера.

















БНР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване