04/02/13 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Работодателите излязоха от Тристранния съвет, но подкрепиха социалните мерки на кабинета


Четирите национално представителни организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) прекратяват участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), считано от 2 април 2013 г., съобщиха официално от БСК. Общото решение на работодателските организации беше оповестено официално от председателя на БТПП Цветан Симеонов, при откриването на заседанието на Тристранния съвет на 2 април, след което представителите на четирите организации напуснаха заседанието.

Повод за това решение са влезлите в сила в края на март 2013 г. промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, добил публичност като Закона „Яне Янев“. Законодателната промяна беше приета с решение на 41-то народно събрание по време на последното му заседание на 12 март и утвърдени с Указ на президента от 20 март.

Според представителите на работодателите, включването на работодателските и синдикалните организации в обсега на закона представлява “груба намеса в организационната им самостоятелност и представителност, гарантирана от българската Конституция”. Работодателските организации не получават никаква държавна субсидия, затова държавата е в правото си да упражнява контрол върху дейността им само по линията на данъчното и осигурително законодателство, и по никакъв друг начин, заявяват работодателите.

От социален партньор и естествен коректив на държавните институции, работодателските организации се превръщат в обект на рекет и спекулации, смятата организациите. Те подчертават, че с посоченото допълнение на закона се създават условия за политически и криминален натиск върху членовете на управителните органи. На подобен рекет се подлагат и представителите на всички членуващи предприятия - работодатели, доколкото имат правото да избират и бъдат избирани в управителните и контролни органи, допълват от организациите. Те посочват още, че смятат промените в закона за “груб опит за недопустим политически натиск върху демократичните структури на гражданското общество”.

Преди да оповестят решението си за напускане на НСТС, представителите на работодателите декларираха подкрепа за правителствения пакет от социални мерки в помощ на най-бедните в размер на общо 41 млн. лева.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че „КНСБ напълно споделя и подкрепя аргументите на работодателите срещу закона „Яне Янев“. Това е един неконституционен, поръчков акт, който цели да сплаши социалните партньори и да ги постави в подчинено положение”, коментира Димитров. Според президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, легитимността на НСТС вече е компрометирана и оттук-нататък може да има само двустранни срещи за съгласуване на позиции по конкретни въпроси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване