04/02/13 23:04
(http://www.klassa.bg/)

Сибирски учени измислиха лекарство за всички болести

Сибирските учени проведоха успешни изпитания на „таблетка на младостта”. Препаратът G5 е създаван като лекарство от цироза на черния дроб. Но се оказа, че сферата на приложението й е къде по-широк. Ефектът, даван от G5, предизвика сензация. Засега обаче е рано да се радваме: първо, главните изпитания още предстоят, а второ – това не е първият случай, когато световната наука съобщава за поредно „откритие на века”.

Учените от Научно-изследователския институт по фармакология в град Томск са близо към създаване на универсално лекарство от всички болести. G5 (или „таблетката на младостта”, както вече я кръстиха учените) кара костния мозък активно да изработва стволови клетки, необходими за възстановяване на болните органи и тъкани. Няколко учени вече провериха на себе си ефикасността му. Ето какво споделя директорът на компанията-създател на препарата Андрей Бекарев в интервю за "Голос России":

- Има едно такова понятие „междуклетъчен матрикс” – чрез него става изхвърлянето на стволови клетки. Този механизъм е създаден от природата и спокойно се изпълнява, особено на младини, когато всички рани заздравяват леко и човек бързо се справя с болестта. Но една от теориите на стареенето казва, че това явление настъпва, когато посоченият механизъм се нарушава. Нашият препарат решава няколко задачи наведнъж: променя структурата на „междуклетъчния матрикс”, позволява на стволовите клетки почти безпрепятствено да се движат в организма, плюс към това те се появяват в по-големи количества – и тогава всички процеси започват да работят по друг начин.

Опитите върху мишки показва, че гризачите, на които не са им давали препарата, стремително застаряват. А техните братя, получавали G5, живеят по-дълго и до последните си дни са активни и здрави. Но човек живее къде по-дълго, и затова изследването на действието на препарата може да се проточи с десетилетия. Геронтологът Юрий Конев казва, че съобщенията за нови чудодействени подмладяващи препарати се появяват едва ли не на всеки 3-4 месеца. Но и титаните на борбата със старостта, като академик Владимир Скулачьов, който бе започнал експериментите си още в края на 60-те години, засега са далеч от победа над времето:

- Академик Скулачьов така и не завърши създаването на своя препарат. Казват, че в ръцете на автора препаратът действа, но външният вид на самия Скулачьов не го потвърждава.
Търсенето на източник на дълголетието е работа за векове, но конкретните болести се налага да ги лекуваме още днес. G5 има широк спектър на показания: от безплодието до болестите на белия дроб. Но засега учените се спряха само на цирозата на черния дроб. Това ще помогне за по-бързо пускане на препарата на пазара. Официалните клинични изпитания на G5 ще започнат през ноември, а в аптеките той ще се появи след примерно няколко години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване