04/03/13 21:06
(http://e-vestnik.bg/)

Енрике Каприлес с кампания на “рок звезда” срещу наследниците на Чавес

Ройтерс

“Има път” е девизът на Енрике Каприлес. Снимка: личен сайт

В момента, в който слиза от автобуса си, венецуелският опозиционен кандидат-президент Енрике Каприлес е заобиколен от група екзалтирани свои почитателки, които разбутват охранителите му и започват да прегръщат, целуват и да се снимат със своя идол.

Повечето от тях са млади и са чакали с часове под жаркото слънце, за да го видят. Смеейки се и размахвайки юмрук във въздуха, докато преминава през феновете си, Каприлес миг по-късно се появява на сцената на фона на викове от тълпата и писъци “Ожени се за мен, готин!”

“Той е нещо повече от политик, той е рок звезда”, каза 19-годишната студентка по право Еухения Диас, стиснала банер във формата на сърце, на който пише “Обичам те, Енрике!”, по време на митинг на баскетболно игрище в Матурин, град в горещите източни равнини на Венецуела.

Както по време на президентските избори през 2012 г., които Каприлес загуби от покойния социалистически президент Уго Чавес, младият и енергичен опозиционен лидер отново предизвиква оживление, докато обикаля надлъж и нашир южноамериканската държава преди изборите на 14 април.

И въпреки еуфорията, която цари около него, шансовете на 40-годишния щатски губернатор отново изглеждат малки. Този път той се опитва да изравни позициите си с и.д. президент Николас Мадуро, който се представя като политическия наследник на Чавес.

Преди да почине от рак на 5 март, Чавес посочи Мадуро като свой фаворит за наследник. Залагайки основно на това, Мадуро има значителна преднина пред Каприлес - три неотдавнашни сондажа сочат, че той води с между 14 и 21 процента.

Нито Каприлес, нито десетките стратези и съветници около него от приблизително 30-те политически движения, обединени в опозиционната “Коалиция на демократичното единство”, подценяват задачата, пред която са изправени.

“Победата е възможна - макар че всичко е против мен”, каза Каприлес за Ройтерс. Той говори със самочувствие, но все пак с реална представа за нещата, след шествие в южния щат Боливар, където прекалено ентусиазирани негови поддръжници дори разкопчаха ризата му.

Битката с “Николас”

Мадуро разполага не само с могъщото лично одобрение на Чавес - изречено в емоционална предсмъртна реч - но и с властта и парите на държавата, която подкрепя предизборната му кампания.

Това му позволява да се появява пред нацията, когато пожелае, възползвайки се от така наречената “cadena” или “верига” от ефирни предавания, в която противниците му виждат откровена злоупотреба с власт.

Освен че се възползва от емоциите около смъртта на Чавес, Мадуро печели и от благоразположението на бедните, дължащо се на многобройните “мисии” за социално подпомагане, които бяха така важни за 14-годишното управление на предишния лидер.

Според опоненти на Мадуро той разполага и със задкулисната подкрепа на комунистическа Куба, където Чавес бе на лечение преди смъртта си и която получава повече от 100 000 барела петрол на ден от Венецуела.

“Ние се борим срещу един кандидат-президент, всички петродолари, обществените институции, кубинското правителство и разбира се срещу мита, който те искат да създадат около Чавес”, оплака се ръководителят на кампанията на Каприлес Карлос Окарис.

Някои опозиционери казват освен това, че Мадуро и други висопоставени служители получават напътствия директно от президента на Куба Раул Кастро, че позволяват на кубински съветници да упражняват влияние върху венецуелските военни и разузнавателни служби.

Макар тази предизборна кампания да е по-кратка, Каприлес отново залага на стратегията си от 2012 г.: натоварен график с посещения в два щата на ден, комбинирайки митинги с медийни интервюта и срещи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване