04/03/13 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Най-много продажби на жилища в Пловдив през последните месеци

Активността на пазара на имоти през последните месеци е най-голяма в Пловдив, сочи резюме на анализ по темата на Industry Watch. Като се има предвид броят на вписаните продажби на имоти в Агенцията по вписванията, пазарната активност в Пловдив нараства с по-бързи темпове в сравнение със София, Варна и Бургас.

При това се увеличават покупките на имоти, финансирани със собствени спестявания, т.е. без банков заем. Жилищата вече носят доходност около 7% преди данъци и амортизация, която е по-висока от лихвите по банковите влогове.

От началото на кризата досега цените на жилищата в Пловдив са се понижили с натрупване с 44%. Този значителен спад е по-голям от средния за страната. В същото време регионът на Пловдив е един от първите, които започва вече да показва стабилизиране на цените на имотите.

Според изчисленията в Пловдив една средна месечна заплата е достатъчна за закупуване на 0.7 кв. м жилищна площ – колкото е и в София. Покупателната сила на средната месечна заплата в Пловдив, измерена в жилищна площ, е съответно с 17% и с 31% по-висока в сравнение с Бургас и Варна.

Новото строителство и оттам предлагането на качествени имоти обаче се сви значително през последните години. Общата разгъната площ на новоиздадените разрешения също се сви със 6% през 2012 г. до 1.5 млн. кв. м. общо за страната. Делът на Пловдив е относително постоянен в този показател.

Масовото предлагане на жилища е в сегмента 2-стаини и 3-стайни (съответно с 1 или 2 спални) – близо 75% от всички въведени в експлоатация нови жилища, както за страната, така и за Пловдив. В този сегмент купувачите биха имали най-голям избор и относително по-голяма „тежест“ в преговорите при сделки.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване