04/03/13 13:10
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата: ДКЕВР е нарушила закона многократно

ДКЕВР е нарушила закона многократно. Това стана ясно от проверката на екип прокурори на дейността й, която беше представена в сряда.
Не са съставени актове за нарушения в ЕРП-тата, свързани с ежемесечно отчитане, не са контролирани предвидените инвестиции и са одобрявани завишени разходи на дружествата, пише в доклада на прокуратурата.
Върховна административна прокуратура е изпратила две предложения до ДКВЕР - да глоби трите ЕРП-та за извършените от тях нарушения и да започне процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. До този момент няма наложена нито една глоба, заяви зам. главният прокурор Камен Михов.
Проверката на енергийния регулатор е показала, че в момента той е неефективен контролен орган. Според държавното обвинение ДКЕВР е избягвала да налага административни санкции затова, че ЕРП-тата не са спазвали принципа с едномесечното отчитане на тока.
Също така оттам не са налагали адекватен контрол върху инвестициите, правени от електроразпределителните дружества.
От регулатора умишлено са завишавали технологичните разходи на дружествата. От ДКЕВР не са налагали ефективен контрол върху качеството на услугите, предоставени от ЕРП-тата.
Дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3, които са една от основните причини за скъпия ток, не могат да бъдат развалени, каза заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов в сряда след проверка в НЕК. Зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов, който е ръководил екипа, извършил проверката в НЕК по договорите с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, посочи, че договорите са обвързани с поети ангажименти още от 1998 г.
За "Марица Изток 3" е било предвидено да се изгради съвместно предприятие, а за "Марица Изток 1" - да се изградят нови мощности. "През 2001 г. са сключени две споразумения, а през годините – множество други, които касаят споразуменията през 2001 г. НЕК е била задължена да изкупува по фиксирана цена цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това договорите са сключени. Поради високите цени на тази електроенергия тя не може да бъде продавана без загуба. От момента на сключване на договорите до този момент установихме, че електроенергията е оскъпена с между 10% и 25%. Тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби. Считаме, че са налице действия на представители на НЕК, които са довели компанията до огромни загуби", заяви Джамбазов.
По негови думи, ако контрактите бъдат разтрогнати, компанията ще понесе значителни вреди. Държавното обвинение е установило, че договорите, подписани с двата ТЕЦ-а, са неизгодни, като размерът на щетата за НЕК вероятно ще бъде установена в рамките на разследването.
От проверката, която продължи около два месеца, ще последват няколко досъдебни производства, съобщиха от прокуратурата. Такива ще има за безстопанственост срещу служители от МИЕТ, срещу виновни длъжностни лица от ДКЕВР за решения без анализ дали са обосновани разходите на ЕРП-тата, за аутсорсваните дейности на ЧЕЗ и превъзлагане на услуги, а също и срещу служители на НЕК заради договорите за "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3".
Прокуратурата е открила, че още преди подписването на контрактите, експерти са предупреждавали, че те ще бъдат изключително неизгодни. Чрез договорите НЕК е била задължена да изкупува на 100% произведеното от двете централи.
Проверяващите са установили, че електроенергията от тях се закупува на значително по-високи от пазарните цени. Според прокуратурата електричеството от централите не може да бъде закупувано без загуби, като това оскъпява тока между 10 и 25%.
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че още през 2000 година Димитър Бъчваров, като директор на дирекция "Икономическа политика" в правителството на Иван Костов, е подал сигнал за неизгодността на договорите.

Каре
ЧЕЗ: Нашите компании в България работят в съответствие със законодателството

Компаниите на ЧЕЗ в България са работили изцяло в съответствие с действащото българско и европейско законодателство. Това заявиха от пресцентъра на ЧЕЗ във връзка с приключила проверка на Прокуратурата на Република България и започването на досъдебно производство.
Отговорност на всички наши служители и мениджъри, независимо в коя държава работят, е да спазват законите, приетите добри практики и да работят с грижата на добър стопанин при изпълнение на своите служебни задължения.
Както винаги досега, така и занапред, компаниите от Групата на ЧЕЗ в България, ще сътрудничат на проверяващите и правораздавателни институции, за да се установи истината и да се докаже, че ЧЕЗ е стабилен и сериозен европейски инвеститор, който работи законно и прозрачно, в партньорство с обществото и институциите.
Няма да коментираме нито едно действие в хода на досъдебното производство. Вярваме че компетентните органи ще работят професионално, безпристрастно и непредубедено, се казва в изявлението на ЧЕЗ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване