04/04/13 15:28
(http://www.klassa.bg/)

Искат да впишат в румънската конституция обединението с Молдова

Привърженици на обединяването на Румъния с Молдова искат това да бъде вписано в румънската конституция с поправките, които трябва да бъдат гласувани на референдум през есента. Идеята е на движението Actiunea2012, предадоха молдовски и руски медии. В конституцията на Румъния трябва да бъде записано, че това ще стане по мирен, демократичен и свободен път и в зачитане на международното право. Авторите на инициативата използват за примери Германия и Виетнам.
С подобно предложение в парламента в Букурещ излезе и националистическата Народна партия. Според нейния представител Еужен Михалаке в новата конституция трябва да включи поне една алинея за общото бъдеще на Румъния и Бесарабия.
В подготвяната конституционна реформа в Румъния е предложена вече клауза за автоматично предоставяне на румънско гражданство на всички молдовски граждани, отбелязва Лента.ру..
Руският сайт припомня, че Бесарабия (част от Молдовското княжество) в началото на 19-ти век е присъединена към Русия. По-късно в нея влизат румънски войски и бесарабският парламент гласува присъединяване към Румъния. През 1940 г. , след сключване на пакта за ненападение Германия -СССР и разделяне на сферите на влияние в Източна Европа, съветските войски поемат контрола над територията. На нея е образувана Молдовската ССР.
По официални данни, в съвременната Република Молдова, провъзгласила независимостта си през1991 г., бесарабските българи са били 88 419 души през 1989 г. Според преоброяването от октомври 2005 г. те са 65 072 души, без българите в Приднестровието (справка Уикипедия).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване