04/05/13 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Дезмънд Туту с награда "Темпълтън"

Иконата в борбата срещу апартейда Дезмънд Туту е тазгодишният носител на престижната награда "Темпълтън", която се присъжда за изключителен принос в утвърждаване на духовното измерение на живота. Призът носи със себе си парично изражение от 1,7 млн. долара.

81-годишният нобелов лауреат за мир ще получи наградата си на церемония в Лондон на 21 май. През 2012 г. носител на "Темпълтън" беше Далай Лама, който дари получените средства за благотворителност.
Туту благодари за наградата на "всички прекрасни хора, които у дома ме приеха за техен водач". И добави:"Когато стоиш в тълпата и изведнъж се окажеш извън нея, то е защото обикновено си понесен на раменете на другите".
Наградата е основана от инвеститора-филантроп Джон Темпълтън през 1972 г. Първият й носител през 1973 г. е Майка Тереза.
През годините, в които Нелсън Мандела лежеше в затвора, Дезмънд Туту се превърна в рупор на борбата срещу апартейда. През 1984 г. получи Нобелова награда за мир за делата си, за които Туту твърди, че винаги са били мотивирани от вярата му в бог. Когато Мандела стана първият чернокож президент на ЮАР, той назначи Туту за шеф на Комисията за истина и помирение, която трябваше да разследва престъпленията, извършени от всички страни в страната по време на апартейда. От тогава Туту съветва общности, търсещи помирение, вкл. в Северна Ирландия и Соломоновите острови.
В катедралата "Сейнт Джордж" в Кейптаун, където Дезмънд Туту е служил като архиепископ от 1986 до 1996 г., на 11 април ще има тържества за награждаването му.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване