04/05/13 07:37
(http://www.klassa.bg/)

САЩ взимат „необходимите предпазни мерки” срещу Северна Корея

САЩ заявиха, че взимат „необходимите предпазни мерки” заради засилващото се международно напрежение от страна на Северна Корея, коментира говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от АФП.

„Това, което виждаме от Северна Корея сега, е познат модел на поведение – заслужаващ съжаление, но все пак познат”, заяви той по време на връщането на президентът Барак Обама във Вашингтон след посещение в Калифорния.

Северна Корея, вбесена от новите санкции от ООН и съвместните военни учения на армиите на САЩ и Южна Корея, отправи серия апокалиптични заплахи за ядрена война.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Северна Корея има капацитета да предприеме ядрена атака срещу Великобритания, съобщи „Индипендънт”. Според него ескалиращите заплахи от режима в Пхенян са доказателство за нуждата на страната да има ядрено оръжие. „Северна Корея притежава ракетна технология, която може да достигне всяка точка в САЩ, а ако могат да обхванат територията на САЩ, то тогава могат да достигнат и Европа. Те могат да достигнат нас също, така че това е реално опасение”, коментира британският премиер.

Късно в четвъртък „Вашингтон таймс” съобщи, че китайската армия разполага танкове и военна техника в граничещи със Северна Корея територии. Медията цитира неназовани официални източници от САЩ от разузнаването. Според източниците , войсите на Китай маневрират още от средата на март.

Според разузнавателните данни в провинция Ляолин има разполагане на армейски подразделения и тежка артилерия на Народноосвободителната армия на Китай. Голям брой изтребители са минали над пограничните градове Фучен, в провинция Хебей, и Чжану и Чюанчун в провинция Ляолин. Според изданието тези сили ще реагират в случай на възникване на конфликт в района.
 












АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване