04/05/13 01:18
(http://e-vestnik.bg/)

Световната икономика - умора от икономии и спасителни планове

Нуриел Рубини. Снимка: личен блог

През последните четири седмици пътувах до София, Куала Лумпур, Дубай, Лондон, Милано, Франкфурт, Берлин, Париж, Пекин, Токио, Истанбул и из САЩ. Така че многобройните предизвикателства пред световната икономика не бяха далеч от мен.

В Европа евентуалният риск от разпадане на еврозоната и опасността Испания и Италия да загубят достъп до пазарите бяха намалени от решението на Европейската централна банка миналото лято да подкрепи държавния дълг. Основните проблеми на валутния съюз обаче - нисък потенциален растеж, продължаващата рецесия, загуба на конкурентоспособност и огромен частен и държавен дълг - не са решени.

Освен това голямата сделка между центъра на еврозоната, ЕЦБ и периферията - болезнени мерки за икономии и реформи в замяна на широкомащабна финансова подкрепа - сега се разпада, тъй като умората от икономиите в еврозоната се сблъсква с умората от спасителните планове в централните страни като Германия и Холандия.

Умората в периферията се вижда ясно от успеха на силите, обявили се срещу политически елит в Италия на последните избори; от големите улични демонстрации в Испания, Португалия и другаде; а сега и от скърпения спасителен план за кипърските банки, който предизвика широк обществен гняв. В периферията популистки партии от ляво и дясно укрепват позициите си.

Същевременно настояването на Германия кредиторите на банките в Кипър да понесат загуби е най-новият симптом на умората от спасителните планове в центъра на еврозоната. Други централни страни членки на валутния съюз, които са нетърпеливи да ограничат рисковете за данъкоплатците си, също дадоха сигнал, че налагането на загуби на притежателите на ценни книжа на съответната институция е начинът на действие в бъдеще.

Извън еврозоната дори Великобритания се бори да се върне към растеж, заради щетите, причинени от изнесените напред във времето усилия за фискална консолидация, докато настроенията срещу мерките на икономии нарастват също в България, Румъния и Унгария.

В Китай смяната на ръководството премина гладко. Икономическият модел на страната обаче остана, както отлично го бе описал бившият премиер Вън Цзябао, “нестабилен, небалансиран,некоординиран и неустойчив.”
Китайските проблеми са много: регионално неравенство между крайбрежните региони и вътрешните, а също така между градските и селските области; прекалено много спестявания и фиксирани инвестиции и прекалено малко частно потребление; нарастващо неравенство в доходите и богатството; масово влошаване на състоянието на околната среда, като замърсяването на въздуха, водата и почвата излагат на опасност общественото здраве и безопасността на храните.

Новите лидери на страната говорят настоятелно за задълбочаване на реформите и уравновесяване на икономиката, но те остават предпазливи, поддръжници на постепенното реформиране и консервативни по природа. Освен това мощта на привилегированите кръгове, които се противопоставят на реформата - държавните компании, правителствата на провинциите и военните - предстои да бъде разбита. В резултат на това реформите, които са необходими за връщане на икономиката към равновесие, могат да не се случат достатъчно бързо, за да се предотврати твърдо приземяване, когато се материализира един инвестиционен крах до края на следващата година.

В Китай - и Русия (от части в Бразилия и Индия) - държавният капитализъм стана по-укрепен, което не е добро предзнаменование за растеж. Като цяло около тези четири страни (БРИКС) се вдигна прекалено много шум, а други нововъзникващи пазарни икономики може да се справят по-добре през следващото десетилетие: Малайзия, Филипините, Индонезия в Азия; Чили, Колумбия и Перу в Латинска Америка; Казахстан, Азербайджан и Полша в Източна Европа и Централна Азия.

Още по на изток, Япония пробва нов икономически експеримент за спиране на дефлацията, за насърчаване на икономическия растеж и за възстановяване на бизнес и икономическото доверие.

“Абеномиката” (съчетание от името на настоящия японски премиер Шиндзо Абе и икономика) има няколко компонента: агресивни парични стимули от японската централна банка Bank of Japan; фискални стимули тази година за съживяване на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване