04/07/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Китай отваря за круизи спорните Параселски острови

Китай започва да предлага круизи до оспорван с други държави архипелаг от острови в Южнокитайско море от месец май, съобщи държавната агенция Синхуа, цитирана от Би Би Си. Туристите ще живеят на корабите, тъй като най-големият остров има само един хотел и не разполага с питейна вода. Островите, които КНР нарича Сиша, но са по-известни като Параселските острови, са оспорвани от Китай, Виетнам и Тайван. Китай ги контролира след кратката война с Южен Виетнам през 1974 г.
Синхуа цитира параходната компания Haihang Group, която разполага с 47 000–тонен кораб с места за около 2200 пасажери и с още един новостроящ се круизен кораб. Първите турове могат да се реализират преди 1 май, казва Тан Ли, вицегубернатор на близката провинция Хайнан на север. Според него туристите ще се хранят и ще спят на кораба, но ще могат да слизат и да разглеждат островите. Миналата година Пекин създаде правителствен офис на най-големия остров Юнсин, известен на английски като Острова на Уди, за да поддържа териториалните си претенции, което разгневи Виетнам.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване