04/07/13 11:24
(http://www.klassa.bg/)

Оли Рен: Големите депозити в ЕС могат да бъдат „подстригани” при банков фалит

Хората с големи депозити могат да понесат загуби
според планирано законодателство от Брюксел при банков фалит, съобщи еврокомисарят по икономиката Оли Рен. Идеята е фокусът при поемането на тежестта от фалит да бъде поставен върху големите вложители, вместо върху данъкоплатците. „Кипър беше специален случай...докато подготвяната директива постановява инвеститорът и вложителят да понесат пасиви при реструктуриране на банки”, заяви Рен. „Има обаче много строга йерархия. Първо са акционерите на банката, след това вероятно незащитените инвестиции и депозити. Все пак лимитът от 100 000 евро е свещен и депозитите под тази сума винаги са защитени.”
Споменатата от Оли Рен директива е подготвяна от Европейската комисия с цел сигурността на банките и може да наложи пасиви за инвеститорите в законодателството на страните членки. Рен направи изявлението си в интервю за финландска телевизия, след като през март Кипър принуди богатите вложители в банки да понесат тежки загуби срещу получаването на спасителна помощ за 10 милиарда евро от ЕС и МВФ. Първоначално Кипър искаше да подстриже и депозити под 100 000 евро, но отстъпи пред обществения гняв.
Директорът на мозъчния тръст „Оупън Юръп” Матс Першон коментира: „Рен повтаря това, което е предложение на ЕС от 2012 г. и което доста смислено излага механизъм за понасяне на тежестта от фалит най-напред от инвеститорите, а след това от хората с големите депозити. Но около кипърския прецедент витае още толкова голяма несигурност, че неговите коментари могат да предизвикат все още трусове.”
По „Дейли телеграф”
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване