04/08/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Ръст на пазара на луксозни имоти у нас с 4%

През първите месеци на 2013 г. се наблюдава ръст на пазара на луксозни имоти с около 4% спрямо последните месеци на миналата година. Това се посочва в анализ на специализираната в продажбата на имоти във високия ценови сегмент компания Unique Estates, пише Profit.bg. Според експертите от компанията очакванията на купувачи и продавачи за това коя е „справедливата” цена на имота, все повече се доближават, което пък води до ръст на реализираните продажби. От компанията отбелязват, че през първото тримесечие на годината са реализирали една сделка за над 1 млн. евро.

По техни наблюдения в района на София най-търсени напоследък са къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 хил. и 600 хил. евро са продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка към Витоша също са представлявали интерес за купувачите – тенденция, която е била изчезнала през последните години. Има е нарастване на търсенето на апартаменти в столичния квартал „Лозенец”, като той бе насочен главно към обзаведените жилища”, допълва Илиева.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти, коментират от компанията за продажба на имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори. Купувачите на подобни имоти в повечето случаи разчитат основно на собствен капитал.

Средните цени на къщи и апартаменти във “високия” сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината. Наемите се увеличиха през първите 3 месеца от 2013, достигайки средно 7 евро на кв.м. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. „Иван Вазов” с цени от около 2000 евро на кв.м.

Потенциалните купувачи на луксозни жилища са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в големи компании или притежават собствен бизнес. Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г. От друга страна много от чужденците, които работят у нас, получават високи заплати и имат възможност както да закупят собствено жилище, така и да наемат луксозен имот, който им позволява да поддържат високо качество на живот.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване