04/08/13 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Севернокорейските власти предложиха секретно убежище на руските дипломати

В петък посланикът на Русия бе привикан в севернокорейското външно министерство, където му бе предложено „да разгледа въпроса за евакуиране на служителите в дипломатическата мисия”. Руският дипломат се поинтересува дали става дума за задължително изискване да напусне страната до 10 април или само за предложение да направи това. От отговора на севернокорейците стана ясно, че засега това е само предложение. Малко по-късно стана известно, че Пхенян е събрал всички останали чуждестранни посланици, работещи в Северна Корея, и също ги е посъветвал от съображения за сигурност да напуснат страната.
Служителите в руската дипломатическа мисия попитаха севернокорейските чиновници какви варианти има пред Москва за по-нататъшни действия. Пхенян предложи три възможни сценария. Първият е спешна евакуация на целия персонал на посолството извън пределите на Северна Корея и затваряне на дипломатическата мисия. Вторият вариант е настаняването на дипломатите в секретно място на територията на Северна Корея, където ще им бъде осигурена връзка с Москва и всичко необходимо за продължаване на работата. Третият сценарий е евакуацията на жените и децата от руското посолство, след което останалите дипломати ще бъдат откарани на безопасно място, пише „Российская газета”.
Съдейки по първите реакции, чуждестранните дипломатически мисии решиха да изчакат. Практически всички посолства и представителства на международни организации в Северна Корея продължиха нормалната си работа. В същото време Китай никак не остана доволен от тези действия на Пхенян, коментира изданието.
















„Российская газета”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване