04/08/13 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Сърбия не приема плана на ЕС за помирение с Косово

Сръбското правителство няма да подпише предложеното от Брюксел споразумение с Косово и ще настоява за още преговори с етническите албански лидери. АФП цитира от Белград вицепремиера Александър Вучич в края на заседание на ръководената от него Сръбска прогресивна партия, към която принадлежи и президентът Томислав Николич.
ЕС бе дал на Сърбия срок до вторник да реши дали ще се откаже от контрола върху северната част на Косово в замяна на започване на преговори за присъединяване към съюза.
Според Вучич планът на Брюксел е неприемлив, защото не дава исканата по-голяма автономия на сръбското малцинство в бившата югославска провинция. Сърбия отказва да признае Косово за държава. Прищина едностранно прие декларация за независимост през 2008 г., подкрепена от САЩ и някои страни от ЕС.
Преди седмица в Брюксел завърши без успех 8-ят кръг от преговори между премиерите на двете балкански страни Ивица Дачич и Хашим Тачи. Техен посредник бе първият дипломат на ЕС Катрин Аштън, която даде да се разбере, че нейната роля е приключила и чака отговор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване