04/09/13 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Nabucco предложи 50 на сто участие в газопровода на "Шах Дениз"

Консорциумът Nabucco е предложил на консорциума за разработката на газокондензатното находище "Шах Дениз" 50-процентно участие в проекта за газопровода Nabucco West. Това съобщи във вторник пред журналисти изпълнителният директор на консорциума Nabucco Рейнхард Мичек, цитиран от 3-e.news. По думите му пакетът с предложението е било съгласувано в средата на януари.
"Аз смятам, че двете страни са удовлетворени от така балансираното решение", казал Мичек. Той отбеляза, че след като "Шах Дениз" вземе решението за Nabucco West в края на юни ще са нужни поне още 2-3 месеца, за влизане на компаниите от консорциума като акционери на проекта.
"Когато "Шах Дениз" бъде готов с транспоритрането на първите кубични метри газ за Европа, ще сме готови и ние", каза Мичек, коментирайки въпросът за началото на рализацията на проекта. Той добави, че консорциумът за Nabucco води разговори с потенциалните финансови инвеститори, които биха реализирали в този проект. Сред тях са Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация.
"По този въпрос ние се придвижихме достатъчно напред. Те очакват от нас резултатите от инженерните работи". Мичек отбеляза също, че началото на конкретните преговори с финансовите институции се очаква да е през есента.
"Ние засега още не сме стигнали до конкретно решение с финансовите институции. Като начало на нас ни е необходимо да определим структурата на акционерите в консорциума Nabucco, което ще стане ясно в началото на есента, а също така резултатите от инженеринга, който ще се извърши през лятото. Ако постигнем договореност с финансовите институции през следващата година, то строителството на тръбопровода може да започне още през 2015 г.", каза Мичек, цитиран от "Нефт Росии".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване