04/11/13 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Палестинският премиер подаде оставка заради разногласия с президента

Премиерът на Палестинската автономия Салам Файяд подаде оставка, вероятно заради политически разногласия между него и президента Махмуд Абас, предаде Ройтерс. Абас не се е произнесъл още дали ще приеме оставката. За влошаване на отношенията между двамата палестински лидери се заговори още миналия месец, когато премиерът прие оставката на финансовия министър, въпреки че президентът бе против.
Файяд оглавява палестинското правителство от 2007 г. В началото той успя да постигне оживление в палестинската икономика. Ситуацията обаче рязко се влоши миналата година, след като САЩ и Израел рязко намалиха помощта си за Палестинската автономия, когато тя поиска статут на на държава-наблюдател в ООН и го получи след гласуване в Общото събрание .
Замразените пари предизвикаха забавяне на заплатите на държавните чиновници и протести. Движението ФАТАХ, което се ръководи от Абас, обвини премиера и правителството, че не са предвидили кризата.
Файяд имаше силната подкрепа на ЕС за това, че успя да оползотвори парите на съюза и превърна обществени институции, като полицията на Западния бряг, в добре функциониращи държавни органи, отбелязва Ройтерс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване