04/11/13 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Полицията ще спре достъпа на феминистки до Стената на плача

Израелската полиция заяви, че има готовност да попречи на група еврейски феминистки активистки да се молят на висок глас пред Стената на плача в Ерусалим.

По силата на решение на правосъдието от 2003 г. на активистките ще бъде позволено да се молят настрана от основния район на Стената на плача. Говорителка на феминистките заяви, че те имат намерение да пренебрегнат забраната. В миналото полицията се е намесвала, за да попречи на жените да се молят на висок глас на най-святото място за юдаизма в Ерусалим, като дори е имало и арести. Решението на съда от 2003 г. изтъква рисковете за обществената сигурност от това да бъде разрешено на жените да пренебрегват еврейската традиция и религиозен закон, молейки се по начин, разрешен само на мъжете на това особено свято място.

Жените имат право да се молят в подножието на Стената на плача, но само в мълчание. Активистките дразнят ултраортодоксалните евреи не само произнасяйки молитви на висок глас, но и носейки традиционните за мъжете кърпи за молитва и ярмулки /ярмулка или кипа е традиционна малка, кръгла шапчица, която носят всички религиозни евреи
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване