04/12/13 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Китай разочарован от Пхенян, но ще крепи режима

Китай е разочарован от войнстващата реторика на Северна Корея, но ще направи всичко възможно за оставане на власт на режима в Пхенян като "буферна държава" на границата си, казал директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър. Пред комисията по разузнаването на Камарата на представителите Клапър допълнил, че според него севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпробва търпението на Китай с действията си в последно време.

Остава неясно дали новият лидер в Пхенян ще следва политиката на своя баща и предшественик по отношение на Китай, който има жизнено важно в икономически план влияние върху Северна Корея. "За разлика от баща си, според мен той (Ким Чен Ун) подценява разочарованието на Китай и притесненията в Пекин от неговото поведение", допълнил пред комисията Клапър. Членовете на комисията подчертават, че Ким остава загадка за най-мощната разузнавателна общност в света, тази на САЩ, и изразяват опасения, че младият севернокорейски лидер е много по-непредвидим от баща си. "Нямаме представа как би реагирал, защото е буен и е доста по-невъздържан от баща си", казал Клапър. Според него Ким може и да е бил
Макар в момента на Корейския полуостров да има нарастване на напрежението, там е имало много по-напрегнати моменти – напр. през 1968 г. американският кораб USS Pueblo беше пленен от севернокорейците, а през 1976 г. двама американски войници бяха убити в демилитаризираната зона. Чрез заплахите си срещу САЩ и техните съюзници Ким Чен Ун се стреми да консолидира властта си, да се утвърди на върха, е мнението на Клапър, който преди да заеме сегашния си пост е работил като военен разузнавач в Южна Корея. Според американския шпионски шеф сегашният севернокорейски лидер се опитва по какъвто и да било начин да легитимира Пхенян като ядрена сила – най-вече в очите на САЩ, което, от своя страна, ще му даде статут да преговаря.
Китай е основният играч в Северна Корея, доколкото 65% от вноса си Пхенян получава от Пекин. Според Клапър най-лошият възможен сценарий за Китай би бил въстание в Северна Корея, което да доведе до свалянето на режима в Пхенян и обединяването на двете корейски държави. Тогава на прага на Поднебесната империя ще се появи един сериозен съюзник на САЩ, което би било най-малкото притеснително за Китай. Поради което Пекин ще направи всичко възможно за запазването на режима, допълнил Клапър пред конгресмените.
















АФП



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване