04/14/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Израел-Турция: Благословени да са умиротворителите

в. Хюриет дейли нюз

Преди пет години Турция се надяваше да посредничи между Израел и Сирия - усилие, което всички възхваляваха, но аз го сравних с евентуално посредничество на Гърция между кипърските гърци и кипърските турци.

Половин десетилетие по-късно, след като се прокраднаха сенки за възможна война и с Израел, и със Сирия, Турция се надява да посредничи между Израел и Палестинската автономия - усилие, което не възхити никого, а аз оприличавам и него на евентуално посредничество на Гърция между кипърските гърци и кипърските турци.

Желанието и готовността на Турция да поеме водеща роля (или каквато и да било роля) в арабско-израелския конфликт (или в който и да било друг конфликт където и да е по света) е обществена тайна. Последно, израелският министър по стратегическите въпроси Ювал Щайниц отхвърли идеята въпреки теоретичното “разведряване” на турско-израелските отношения. Това едва ли бе изненадващо.

А палестинският външен министър Рияд ал Малки се съгласи в по-голяма степен с Щайниц, отколкото с когото и да било, заемащ някакъв влиятелен пост в някоя от сивите сгради в Анкара. Ал Малки каза, че турско посредничество между Израел и Палестина не е вероятно да бъде полезно, тъй като Турция все още не е възстановила стратегическите отношения с Израел. Следователно, каза Ал Малки, Палестинската автономия ще предпочете Близкоизточната четворка да продължи да посредничи. Арабите ислямисти са свободни да мислят, че палестинският външен министър е ционист.

Турските ислямисти пък винаги може да обвинят Ал Малки в прикрит кемализъм или ционизъм. Но фактите са факти.

Вашингтон може да вярва, че премиерите Реджеп Тайип Ердоган и Бенямин Нетаняху най-накрая са си стиснали ръцете по телефона, но това ръкостискане е толкова реално, колкото изобщо би могло да бъде едно ръкостискане през телефонна линия.

През уикенда външният министър Ахмет Давутоглу очерта по-нататъшните стъпки, които Израел трябва да предприеме, за да бъдат възстановени изцяло дипломатическите връзки, включително цялостно вдигане на икономическите ограничения за ивицата Газа. Според Давутоглу “всички забрани, прилагани от Израел към Газа, трябва да бъдат отменени веднъж за винаги”. Ние не можем да знаем дали Давутоглу буквално има предвид “всички забрани”, когато той казва това.

Без повече ограничения на вноса на оръжия? Ракети? Материали за производство на Катюши? Ще мине много време преди президентът Барак Обама и държавният секретар Джон Кери да са в състояние да видят истинското лице на турския триумф заради извинението на Израел и впоследствие принудителното и фалшиво подобряване на отношенията.

Ердоган не крие факта, че приема правото на Израел за съществуване “само в границите до 1967 година”, възглед, който Обама и Кери могат или не могат да споделят. Ако го споделят, то те винаги могат да преобразуват Близкоизточната четворка в петорка, която да се състои от четворката плюс танцьора на ориенталски танци. Проблемът е, че “бели денсърът” може тайно да се надява да стане така, че Израел да бъде поставен в границите му от преди 1948 година.

Всички ние знаем, че американците се надяват на чудо, при което умереният ислямист Ердоган ще бъде в състояние да убеди не толкова умереното движение Хамас да се превърне в организация, действаща в сферата на разума. За да бъде осъществена тази мисия, може би американците първо трябва да намерят някого, който да бъде в състояние да убеди Ердоган да се превърне в политическа фигура, действаща в сферата на разума.

Другояче казано, всички ние знаем, че миротворците са благословени. Но дали няма и някаква библейска ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване