04/14/13 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Калинки на ГЕРБ съсипват държавното предприятие БМКЦ

Кадри от хранилката на ГЕРБ са започнали да източват едно от малкото добре работещи държавни предприятия – Български морски квалификационен център. Дружеството е с принципал министъра на транспорта. От няколко седмици се извършва чистка и се назначават хора с неясни длъжностни характеристики, но със заплати над 2000 лв., се оплакаха служители. В същото време заплатата на опитен преподавател със стаж е под 900 лв.
До преди няколко месеца изпълнителен директор на дружеството бе к.д.п. Тома Томов. Първият и дългогодишен капитан на легендарният ветроход „Калиакра“ ев началото на 2010 г. бе назначен за изпълнителен директор. За три години той и колектива на Центъра изкараха дружеството от сериозна загуба. Въпреки добрите резултати, в началото на годината капитан Томов хвърли оставка. Основният мотив бе спъването на работата му от назначения за председател на УС на дружеството Кръстьо Кривов. Като мотив в писмото за оставката си кап. Томов посочва отчайващата некомпетентност на Кривов, непознаване на материята и липсата му на професионализъм.
Самият Кривов е кадър на ГЕРБ, неуспял кандидат за кмет на район „Изгрев“ в столицата. Именно там е активист на партията заедно с вече бившия транспортен министър Ивайло Московски. Въпреки провала на изборите, Кръстьо Кривов, когото Московски на галено нарича „Къро“ е настанен на удобното и добре платено място като председател на борда на директорите на БМКЦ.
Източници на „Класа“ също съобщиха, че калинките в УС на БМКЦ подготвят скандално отдаване под наем на учебния ветроход „Калиакра“ на частна фирма, която да извършва с него туристически атракционни разходки. В последните години дружеството, събра пари за класов ремонт на бархентината, която освен че служи за обучение, е и участник и носител на отличия от международни регати. Благодарение на нея Варна стана първото черноморско пристанище – домакин на най-голямата регата за ветроходи - „Тол Шипс“. Въпреки усилията на морската общественост, включително и застъпването от страна на тогавашния премиер Бойко Борисов, „Калиакра“ така и не успя да излезе да плава, благодарение на спънките от УС на БМКЦ. В същото време студенти и курсанти, завършващи ВВМУ и други варненски учебни заведения са насочвани да карат стажовете си на кораби в други страни. Очаква се „Калиакра“ да последва съдбата на друг знаков кораб – легендата на морското ни спасяване „Перун“, който по подобен начин бе даден под наем на частна фирма, която го съсипа и направи неизползваем.
Все още не е ясна позицията на новия транспортен министър Кристиян Кръстев. Засега обаче е ясно, че ако той остави източването да продължи, се очаква напрежението във Варна отново да се повиши. Най-малкото, защото по подобен начин бе съсипан един друг кораб – символ на българската морска дейност – спасителят „Перун“. А както показаха последните протести, Варна в никакъв случай не толерира далаверите и за подобни неща може да подпали цялата държава.
„Класа“ се свърза за коментар с Кръстьо Кривов, който отказа да отговаря на въпросите ни, а ги поиска в писмен вид на електронната си поща. Те му бяха изпратени на 13 февруари, но досега отговори не сме получили нито на нея, нито при опитите да се свържем с него по телефона.

Очаквайте интервю с к.д.п. Тома Томов в следващ брой на klassa.bg.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване