04/17/13 12:28
(http://www.klassa.bg/)

Американски учени превърнаха кожни клетки в мозъчни

Американски учени са намерили начин да превръщат кожни клетки в мозъчни, предаде китайската агенция Синхуа. Изследователи от Case Western Reserve University в Кливлънд, САЩ са взели клетки на съединителна тъкан от кожата на мишки (фибропласти) и са успели да ги препрограмират, превръщайки ги в олигодендроцити. Това са клетките, които отговарят за т.н. миелинизация на невроните. Тези неврони са покрити със специална обвивка, която не само ги предпазва, но и осигурява предаването на електроимпулси от мозъка към други части на тялото. Когато олигодендроцитите са увредени или не функционират в резултат на заболяване, миелиновата обвивка се разрушава. За да бъде тя възстановена, трябват нови
олигодендроцити. Досега те можеха да бъдат получени само от ембрионални тъкани или от плурипотентни стволови клетки.
Американските учени успяват да ги произведат чрез въздействие върху три природни протеина. В резултат фибропластите се превърнали в олигодендроцити, които след присаждане при мишки възстановили миелиновата обвивка на невроните.
Постижението отваря врати за лечение на редица болести, както мултипленна склероза и др.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Biotechnology.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване