04/17/13 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Евроскептична партия се намесва в германските избори

Асошиейтед прес

Германците започват да се уморяват от този спектакъл: да гледат как протестиращи в южните европейски държави палят знамената им и развяват плакати, на които сравняват канцлера Ангела Меркел с нацисткия лидер Адолф Хитлер, и всичко това заради настояванията на Берлин за реформи и строги икономически мерки в замяна на спасителни траншове.

И това е достатъчно за хора като берлинския бизнесмен Хорст Фрайберг, който така или иначе никога не е долюбвал европейската валута, да зажадува повече от всякога за завръщането на германската марка.

“Незабавно ще гласувам за партия, която иска да заличи еврото”, каза Фрайберг, дребен бизнесмен, който продава мастилени печати в централен Берлин от над 40 години. “Как може да имаме една валута с бананови републики като Кипър и Гърция? И те винаги ни обвиняват, че сме нацисти. Отвратително е.”

Подобен тип нагласи все още са изключение в Германия, където чувството на дълг на германците да помогнат на изпадналите в беда европейски събратя основно се дължи на срама от престъпленията на Третия райх. Една нова политическа партия обаче се надява да извлече дивиденти от постепенно засилващите се страхове, че еврокризата може да се задълбочи и да повлече надолу със себе си най-голямата европейска икономика. Целта й е да събере достатъчно гласове от хора като Фрайберг на парламентарните изборите през септември, за да прехвърли 5-процентната бариера за влизане в парламента.

Основната цел на партията, спонсорирана от академици и икономисти и наречена “Алтернатива за Германия”, е “дисциплинираното разпадане” на еврозоната, каза партийната говорителка и бизнесдама Фрауке Петри. Това поставя партията в крайна опозиция с Меркел, според която Европа не би могла да просъществува, без да запази единната си валута, както не веднъж е казвала канцлерката - “краят на еврото ще бъде и краят за Европа”. Макар че е съвсем ново движение, новата партия може да нанесе поражения на Меркел, като отмъкне подкрепа от основния й коалиционен партньор, на когото тя разчита за поддържане на стабилно правителство.

“За нас еврото е същината на редица проблеми” каза Петри за Асошиейтед прес. “Начинът, по който се взимат решенията в момента в Европа показва, че демократичните механизми вече не работят”, каза тя. “Алтернатива за Германия” иска да въведе швейцарски тип национални референдуми, които да позволят на гласоподавателите да се поизнасят по някои важни въпроси - включително и по спасителните пакети за изпадналите в затруднение икономики в еврозоната.

След всичките си приказки какво не харесват, от партията така и не изясниха какво по-точно харесват и лидерите й бяха разбити на пух и прах в тазседмичния брой на в. “Билд”, където в редакционна статия бяха наречени “политически аматьори”.

Консерватичният таблоид никога не се е притеснявал да обвини южните европейски страни в мързел, нито пък открито да осъжда цената, която Германия плаща, за да спасява други държави, но обръщането против самото евро остава немислимо.

“Те умело обясняват защо е погрешно да се спаси еврото, но нямат никаква идея как би трябвало да изглежда европейското бъдеще”, пише “Билд”.

Според експерти партията едва ли ще успее да получи достатъчно гласове, за да прехвърли 5-процентната бариера. Но тя може да отнеме достатъчно гласове от дясноцентрийската коалиция на канцлера Ангела Меркел, за да я принуди да потърси съюз с опозицията или да даде на опозицията явно мнозинство.

По думите на Пери повече от 7000 души са подали документи за присъединяване към партията още преди учредителния й конгрес в неделя в Берлин.

“Има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване