04/17/13 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Колко ще струва “плод и зеленчукът” а.к.а. “токът” от 1 юли?

Антон Митов. Снимка: личен архив

Имам някакво предчувствие, че този въпрос ще започнем да си го задаваме всеки месец до края на живота си, но за разлика от преди много години, когато в страната ни беше на мода принципа „тук има – тука нема”, днес има ток.

Колко ще струва той, по дяволите? „Това да не е плод и зеленчук”, любима фраза на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, когато става дума за СРС-та, за използването на които също се употребява ток.

Да не мислите, че всички тези системи като хардискове, GPS-си и радиовълни работят с въздух. Трябва дизел, бензин или газ, които ние нямаме, но пък имаме: слънце, вятър, вода, тор, атоми и мръсен въздух (вредни емисии).

Ние много обичаме да се сравняваме с други държави. Главно с Швейцария. Заслугата в този случай е на един гениален наш писател, убит по погрешка, само защото се е возил с приятел депутат, който е бил следен със специални средства, ползващи очна, крачна и конска енергия. Бедни времена.

Сега обаче не сме по-богати в сравнение с Швейцария, но тока ни бил по-евтин от другите държави. Така поне твърдяха от последното ни оригинално правителство.

Днес у нас калкулирането на цената на тока също е един вид „плод и зеленчук” . Но днес, ние се отказахме от енергията на руснаците, за да купуваме от други по-скъпи източници. Странно, Полша, която мрази 100 пъти повече от нас Русия, купува от тях газ и пуска тръби, а ние – не.

Аз разбирам, ние сме в ЕС. Такава е политиката. Руснаците са гадове. Да дойдат американците. Те, всъщност дойдоха с ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3. И заради тях нашите правителства (от Костов до Борисов) подписаха договор, който е бомба със закъснител – цената на тока ще стане страшно голяма. Чакаме и други да извлекат шистов газ, да ни построят АЕЦ и тръби за газ и петрол.

И колко ще струва тогава токът?

Направих си труда да преведа с помощта на Гугъл преводача въпроса: „Колко струва токът?”. И след това отново, на съответния език да ми преведе на български този въпрос.

И ето какво се получи при този гугълов транслейт. На руски направо запита – „Какой ток?”, на немски го преведе като - „Колко електричество? – Wie viel Strom?”, а на унгарски вече потърси и мощност – „Mennyi áram? – Колко мощност?”. Само на езика на по-бедната от нас БЮРМ превода бе простичък – „Колку чини струјата? -Колко струва токът?”.

Но не всичко е толкова просто!

Днес служебното правителство се опитва да не допусне увеличение на цените на тока от 1 юли 2013 г., защото всички енергийни дружества са поискали това. Безсилни са – токът ще струва толкова, колкото ще струва следният микс от „плод и зеленчук”: дизел, бензин, газ, мазут, слънце, вятър, вода, тор, атоми и мръсен въздух. Компоненти, които непрекъснато поскъпват!

От сайта Котка с цигулка

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване