04/17/13 05:08
(http://www.klassa.bg/)

Саакашвили: Готов съм за съветник на следващия президент

Сегашният президент на Грузия Михаил Саакашвили не смята да се отказва от политическата дейност и изрази готовност да стане съветник на следващия държавен глава на родината си, предаде РИА Новости.

Президентските избори в Грузия са насрочени за октомври 2013 г. Засега единственият кандидат за високия пост е лидерът на Грузинската лейбъристка партия Шалва Нателашвили. "Аз съм юрист, но не смятам да се връщам към тази професия. Ще продължавам да се боря за свободата и независимостта на своята страна", каза Саакашвили в интервю за телевизия "Рустави-2". Той подчерта желанието си да съветва следващия държавен глава и подчерта, че при всички случаи няма да прекрати политическата си кариера.
Според поправките в конституцията на Грузия, след встъпването в длъжност на избрания през есента нов президент властта в страната фактически ще премине в ръцете на парламента и правителството ще стане върховен орган на изпълнителната власт. Президентската институция само формално ще предлага кандидатурите за министър-председател, но само тези, които вече са одобрени от парламента. Президентът, също така, няма да има право на законодателна инициатива, да свиква извънредни сесии на парламента или да прекратява действието на решения на правителството или да отменя решения на кабинета.















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване