04/17/13 11:57
(http://www.klassa.bg/)

Честват Захарий Стоянов в БАН

Вечер под надслов „Захарий Стоянов – неистовият публицист” организират Българска академия на науките, Столична община и издателството, носещо неговото име, на 22 април, понеделник от 17.30 ч. в големия салон на Централното управление на БАН. Тук ще бъде връчена Националната награда „Захарий Стоянов” и присъстващите ще узнаят кой е нейният пръв носител. Ще бъде представен том 5 от съчиненията на Захарий Стоянов, онасловен „Средство да имаш врагове”. Томът съдържа неиздавана досега публицистика на летописеца на националните борби и тежнения, тя обхваща написаното от 30 юли 1880 до 9 август 1886 г. Съставител е Тодор Ташев - най-добрият познавач на живота и творчеството на Захарий Стоянов, който го определя като „удивително явление в нашата история – изненадващ и спорен от началото до края! И след края!” Подредбата на публикациите не е по хронологичен ред, а тематично, което по-цялостно представя личност, която „не е образ като на картина, че да го приковеш на стената, а неспокойно зрънце живак”. В първата глава „Раждането на публициста” разбираме как неграмотното медвенско овчарче се превръща в блестящ публицист. Следват другите глави: „От „разбойникът княз” до „няма Батенберг – няма България”, „Бил той който и да е!”, „Южна България е наша!”, „Трябва ли да съществува Румелия?”, „Ние сме трима голи вестникари само!” и „Аз никога не бъркам литературата с политиката”. Захарий Стоянов многократно си е признавал, че овчарската боя остава за цял живот и с керемида не можеш я изтри. А в същото време безжалостно раздава присъди без право на обжалване. И държи на своята истина с готовност „да я изтръска в очите на бил той, който и да е!”, без да му мисли къде ще му излезе краят. Много от страшните истини за тогавашните родни политици, наследници на „хитрите и лукави” български чорбаджии, за подвизите на зетю-шуро-баджанаците са актуални и днес и предизвикват присмех и с днешна дата. Всяка глава завършва с приписки на Тодор Ташев „Казаното и неказано от Захарий”, които са написани блестящо със стремеж не само да се обясни феномена публицист и ураганното време, в което живее, но да се проникне в епохата.
Преди „Средство да имаш врагове” съчиненията на медвенския хронист съдържат: том 1. „Записки по българските въстания”- книга първа,том 2. „Записки по българските въстания” – книга втора, том 3. „Исторически трудове”, том 4. „Лични свидетелства”. Следващият шести том ще събере публицистиката от септември 1886 г. до 26 август 1889 г. в българските и европейски вестници.
В салона на БАН на 22 април за първи път ще бъде показано новото библиофилско издание на „Записките…” от поредицата „Божествен дух”. То е с илюстрации на Стефан Марков и художествено оформление от Кънчо Кънев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване