04/20/13 07:31
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - движението за контрол върху оръжията няма шанс в Сената

Ройтерс

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

В крайна сметка нищо не би могло да убеди достатъчно сенатори в САЩ да одобрят най-значимото законодателство за огнестрелните оръжия през последните две десетилетия: нито касапницата в Нютаун, Кънектикът, при която 20 деца и 6 възрастни бяха избити от стрелец през декември и която разпали национални дебати за контрола върху оръжията; нито пламенните молби на семействата на оцелели от Нютаун, чиито призиви за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия толкова трогнаха сенатор от Западна Вирджиния, поддръжник на оръжията, че той стана техен защитник; нито пък подкрепата на президента Барак Обама, който под влияние на случилото се в Нютаун превърна контрола върху оръжията в своята първа голяма инициатива през втория си мандат.

Защитници на контрола върху оръжията грижливо изтъкнаха, че важното гласуване в Сената на САЩ вчера не е било точно отхвърляне на разширяването на проверките на миналото на купувачите на оръжия.

Повечето сенатори - 54 - одобриха мярката, която според допитванията до общественото мнение е подкрепяна от над 80 процента от американците. Но тъй като републиканците заплашиха да блокират всяко предложение за оръжията, което не е получило 60 гласа в 100-членния Сенат, планът за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия при продажби по интернет и на оръжейни изложения се провали.

Същото стана и с най-настойчивото усилие за контрол върху оръжията.

Колко унизително беше поражението за новото движение за контрол върху оръжията?

Друго гласуване в Сената вчера показа как стоят нещата: четири месеца, след като случилото се в Нютаун потресе Америка, петдесет и четиримата сенатори, които гласуваха за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия, бяха с трима по-малко от петдесет и седмината, които гласуваха за подкрепян от републиканците план за разширяване на правата на американците да носят скрити оръжия.

Този брой също така беше по-малък от шейсетте гласа, нужни за приемане на предложението от Сената. Но взети заедно, гласуванията бяха свидетелство за привързаността на американците към оръжията - в страната има в обръщение приблизително 270 милиона оръжия - и за успеха на влиятелното оръжейно лоби, предвождано от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НАПОО).

И така, какво ще правят оттук нататък защитниците на контрола върху оръжията?

В сряда беше ясно, че обзети от разочарование, неудовлетворение и гняв, новите групи, които движат дневния ред за контрол върху оръжията след случилото се в Нютаун, вече се прицелват към изборите през 2014 и 2016 г.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, чието лично богатство помага за финансирането на група, наречена “Кметове срещу незаконните оръжия”, определи вчерашното гласуване като “анатема на задушаващата хватка, в която специалните интереси държат Вашингтон”.

Той каза, че неговата организация ще работи за разгромяване на противниците на контрола върху оръжията на изборите в средата на мандата през 2014 г., като заяви, че “нашата все по-разрастваща се коалиция от поддръжници ще се постарае да направи така, че избирателите да не забравят”.

Гифърдс: “Няма да се успокоя.”

В коментарна статия, публикувана днес във в. “Ню Йорк таймс”, бившата американска конгресменка от Камарата на представителите Габриел Гифърдс, която през 2011 г. беше тежко ранена при масова стрелба в Тусон, Аризона и основа занимаващата се с контрола върху оръжията организация “Американци за отговорни решения”, се зарече да не се предава.

“В сряда едно малцинство от сенатори се поддаде на страха и блокира законодателство на здравия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване