04/20/13 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Страховете на САЩ за Арабската пролет

Две години след Арабската пролет и надеждите й за демократизация, САЩ се тревожат от авторитарните и репресивни резултати в много страни, от Сирия и Бахрейн през Ирак, Либия и Египет.

Държавният департамент за втора поредна година посвещава голяма част от глобалния си доклад за правата на човека на това безпрецедентно историческо движение, което революционизира арабския свят, започвайки от Тунис през декември 2010 година.
Но по-песимистичен, отколкото преди година, Вашингтон отбелязва, че през 2012 г. "надеждата, родена в първите дни на събуждането на арабския свят, се бори с жестоката реалност на спорните и незавършени преходи".
И този "демократичен преход в региона не се извършва линейно и неизбежно ще има отстъпления", предупреждава Държавният департамент.
Представяйки пред пресата доклада за 2012 година на своето министерство, държавният секретар Джон Кери затегна примката, критикувайки арабските държави "в преход" чиито "нови правителства протакат гарантирането на най-уязвимите права и и изграждането на демократични институции".
Давайки "червени" и "черни" точки в областта на спазването на човешките права, първият американски дипломат критикува "авторитарните режими, които системно потискат развитието на гражданското общество и демократичните институции", посочвайки - без да ги слага в една и съща равнина - Сирия, Йемен, Бахрейн, Ирак, Египет и Либия.
Докладът осъжда например в Египет "сексуалното насилие срещу жени, репресиите срещу неправителствени организации и религиозни малцинства.
Посочва се с отрицателен знак ескалацията на нарушенията на правата на човека в Сирия", опустошавана от конфликт вече две години. Кери твърди, че президентът Башар Асад "отчаяно се е вкопчил във властта и отговаря на виковете за свобода със смърт и хаос".
Съединените щати са взели на мушката от няколко седмици Египет на ислямисткия президент Морси. За Египет Кери обяви преди няколко дни "реалните си опасения" за политическите, икономическите и човешките права .
Докладът на Държавния департамент критикува специално египетските сили за сигурност, които не успяха "да защитят коптското християнско малцинство".
В по-голямата си част страните от Персийския залив избегнаха Арабската пролет, но правителството на Кралство Бахрейн се разклаща в продължение на две години от конфликта между сунити и шиити – власт и опозиция.
Там "междуобщностните напрежения продължават да се увеличават през 2012 г.", тревожат се САЩ, чийто V военноморски флот е базиран в Бахрейн. САЩ са притеснени, но като цяло предпазливи относно политическата криза, която разклаща страната.
Все пак не навсякъде Държавният департамент поставя черни точки.
Те приветстват "окуражаващите демократични пробиви", както в Тунис, така и при изборите в Египет и Либия, въпреки, че точно през септември 2012 година Вашингтон изгуби своя посланик, убит при нападение срещу консулството в Бенгази.

В това време, когато вълна от антиамерикански демонстрации заля арабския свят, американският президент Барак Обама приветства Общото събрание на Организацията на обединените нации за "напредъка", който според него е Арабската пролет. Той нарисува по-скоро оптимистична картина на демократичните революции, които разбиха авторитарните режими.



















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване