04/21/13 14:06
(http://www.klassa.bg/)

30% от гърците тъгуват за хунтата на „черните полковници“

Близо една трета от гърците смятат, че положението на страната им е било по-добро при управлението на хунтата на полковниците. Това показват резултатите от допитване до обществеността, направено 46 г. след преврата на 21 април 1967 г., поставил началото на седемгодишната военна диктатура, предаде АФП, като се позовава на резултатите от анкета, публикувани във в. "Елефтеротипия". Носталгично настроените са главно сред избирателите (46%) на консервативната партия „Нова демокрация“, чийто водач Андонис Самарас сега е начело на дясно-лява правителствена коалиция. Според тези анкетирани диктатурата, хвърлила страната в мракобесието и репресиите в името на защитата на гръцко-християнския идеал и на чистата раса, би се представила по-добре от сегашната демокрация по отношение на жизненото равнище и сигурността. Подобно становище отстояват и 24% от избирателите на лявата радикална партия СИРИЗА – първата опозиционна сила, яростен критик на политиката на икономии и на въведената строга финансова дисциплина в свръхзадлъжнялата Гърция под натиска на ЕС и МВФ.
По повод годишнината от пуча говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви, че датата 21 април 1967 г. трябва да напомни на всички, че върховният дълг към родината е защитата на демокрацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване