04/21/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Богаташите се преселват: Черна гора става данъчен рай за собствениците на яхти

Влизането на Хърватия в Европейския съюз на 1 юли тази година ще донесе косвени краткосрочни предимства за яхтения туризъм в Черна гора, след като Хърватия стане част от единната митническа територия на ЕС. От този момент всички граждани на съюза, които досега са държали в Хърватия яхтите, регистрирани в собствените им държави, ще трябва официално да ги внесат и регистрират в Хърватия или да ги пререгистрират под някой от така наречените “удобни” флагове. Или пък да потърсят нов дом за своите плаващи любимци - преди всичко в Черна гора, Турция или дори на африканския бряг на Средиземно море, в страните, в които не важи европейското законодателство.

Докато Хърватия беше извън Европейския съюз, гражданите на ЕС можеха да държат яхтите си в нейните пристанища, където те имаха статут на т.нар. “временен внос”, при което богатите яхтсмени избягваха плащането на високи данъци в своите държави. На това ще бъде сложен край от 1 юли и богаташите вече се готвят за преселване в следващата близка “не-ЕС” дестинация, преди всичко в Черна гора.

От 1 юли се променя митническият статут на всички плавателни съдове в хърватските пристанища, които се водят като временен внос, и техните собственици ще трябва да внесат митнически декларации и да платят мито и ДДС за яхтите си. Смята се , че “под удара” на тези промени ще попаднат около 10 хиляди яхти, които сега са на котва в хърватски пристанища.

Правителството в Загреб прие временни мерки за привличане на собствениците на тези плавателни съдове все пак да ги регистрират под хърватски флаг. За съдовете, предназначени за спорт и отдих, които са в режим на временен внос, първо бе намален ДДС - в периода от 1 януари до 31 май той е 5 процента вместо стандартните 25 процента. Всички плавателни съдове трябва да преминат през вносна митническа процедура и вписване в хърватския регистър, а онези, които не направят това до 1 юли, след тази дата ще плащат 25 процента ДДС.

Компания “Адриатик маринас”, която разработва проекта за пристанище за мегаяхти Порто Монтенегро в Тиват, досега многократно е изтъквала предимствата на своя проект именно заради факта, че Черна гора е извън Европейския съюз. Под натиска на канадския бизнесмен Питър Мънк, който през 2006 г. купи Арсенала в Тиват, за да построи на негово място Порто Монтенегро, Черна гора прие през 2007 г. специален закон за яхтите, който е в интерес на собствениците и ползвателите на тези скъпи съдове за забавление и отдих.

Този закон е далеч от стандартите на ЕС по отношение на фискалната политика към “яхтсмените” и предлага значително по-либерален и евтин режим за престой на чуждестранни яхти в черногорски води, за техния евентуален внос и регистрация под черногорски флаг, по-ниски данъци и много други предимства като например гориво за яхти, освободено от плащане на мита и данъци.

“Именно въпросът за митата и данъците поставя Черна гора в съвсем друга светлина в сравнение например с Италия. Нашата оферта е много по-конкурентна заради предимствата, които имаме като страна извън ЕС”, каза навремето мениджърът на Порто Монтенегро Мат Морли.

“С идеално разположение между Венеция и Корфу, Порто Монтенегро предлага на клиентите всестранни услуги в сърцето на една от най-привлекателните круизни дестинации в света. Пристаните са предназначени за яхти с дължина от 12 до 150 метра, а големият избор на услуги и програми включва и разпоредби за данъци и внос, които се прилагат извън Европейския съюз, гориво, освободено от данъци и такси, 7 процента ДДС за плавателни услуги”, пише между другото на заглавната страница на сайта на Порто Монтенегро.

Ниските данъци за корабоплаване и фактът, че режимът на контрол при преминаване на собствениците на яхти през държавната граница на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване